Premium

Ondermijning: extra personeel bij gemeente Hilversum om ’Brabantse toestanden’ te voorkomen

Ondermijning: extra personeel bij gemeente Hilversum om ’Brabantse toestanden’ te voorkomen
Burgemeester Broertjes
© gemeente hilversum
Hilversum

De gemeente Hilversum stelt extra personeel aan om ondermijning beter te kunnen bestrijden.

Burgemeester Pieter Broertjes zegt dat ondermijning meer aandacht verdient omdat er op dit moment ’zaken op de plank blijven liggen’. „Het college heeft een actieplan goedgekeurd”, aldus de burgemeester. „Daarom kunnen we een nieuwe fase ingaan. Er komen 3,5 juridisch geschoolde ambtenaren bij. Om de achterstand weg te werken die we nu hebben en om in de toekomst meer slagkracht te hebben.”

Ondermijning is een relatief nieuw begrip, dat de laatste jaren steeds meer opduikt en aan urgentie wint. De politie omschrijft het als ’vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken’. Het risico bestaat ook op het ontstaan van vrijplaatsen waar (drugs)bendes hun gang kunnen gaan en de zogenoemde innesteling van criminele fenomenen in buurten.

„We moeten voorkomen dat er hier Brabantse toestanden ontstaan”, vindt Broertjes. In deze zuidelijke provincie heerst vooral overlast door drugsbendes, druglabs en bedreiging van burgemeesters. De criminele sector dreigt daar ook steeds meer invloed in de ’bovenwereld’ te krijgen.

Broertjes erkent dat de huidige maatregelen die Hilversum heeft getroffen onvoldoende effect sorteren. „We kennen inmiddels al een meldpunt ondermijning, maar dat wordt te weinig gebruikt.” Bij het meldpunt kunnen burgers verdachte zaken aangeven. Kennelijk geniet het meldpunt onvoldoende bekendheid of signaleren de bewoners van Hilversum niet snel onoorbare toestanden.

„De barrière ligt een de voorkant”, weet Broertjes. „De informatievoorziening moet beter, die willen we versterken. En er moet qua bibob-procedures en handhaving meer slagkracht komen. Daarom heeft het college dus extra geld uitgetrokken voor die 3,5 fte. En ik begrijp heel goed dat ik als burgemeester hier een belangrijke rol heb, ik voer immers de regie.”

Broertjes noemt mensenhandel in deze regio een van de grootste problemen. „Daarmee zijn we met de Regio op dit moment serieus aan de slag.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen