Premium

Gemeente werkt ’met man en macht’ aan nieuw plan voor strandhuisjes Petten na verbod Raad van State

Gemeente werkt ’met man en macht’ aan nieuw plan voor strandhuisjes Petten na verbod Raad van State
Strandhuisjes in Julianadorp.
© Archieffoto Holland Media Combinatie/Ed Dekker
Petten

De gemeente Schagen gaat ’met man en macht’ een nieuw bestemmingplan ’Kustzone Petten’ maken als poging om de bouw van tachtig strandhuisjes en andere voorzieningen alsnog mogelijk te maken. Dit kondigde wethouder Jelle Beemsterboer woensdag aan.

Beemsterboer hoopt het aangepaste plan in februari in de raad te brengen. Het wordt daarna in procedure gebracht. In 2015 stelde de gemeenteraad het plan Kustzone Petten vast. De afkeuring nu van de Raad van State is een succes voor drie plaatselijke organisaties en twee inwoners van Petten.

Lees ook: Raad van State verbiedt tachtig strandhuisjes Petten, ondernemer overweegt schadeclaim van 1,2 miljoen euro

Bij hun verzet kregen zij steun van het Europese Hof. Dat oordeelde dat gemeenten en provincies te luchtig zijn omgesprongen met de gevolgen van stikstofuitstoot. De Raad van State vindt dat ook.

Zwanenwater

Voor de bouwprojecten in Petten gaat het om consequenties voor twee Europees beschermde natuurgebieden: het Zwanenwater en Pettemer Duinen. De drie organisaties zijn de Vereniging Strandhuisjes voor Pettemers, Vereniging Duurzaam Petten en Het Zijper Landschap.

Wethouder Beemsterboer noemt het verbod van de Raad van State ’desastreus’ voor veel ondernemers. ,,Sommigen wachten al vijf jaar op uitvoering van de plannen. Het dorp Petten heeft de miljoeneninvesteringen hard nodig.”

Gasloze bouwmachines

Hij ziet ’voldoende mogelijkheden’ om alsnog te voldoen aan voorwaarden rond stikstof. ,,Ik denk onder meer aan het gebruik van gasloze bouwmachines en elektrische vrachtwagens om bij de aanvoer van materialen geen extra stikstof uit te stoten.”

Over een mogelijke schadeclaim van recreatieondernemer René Sips van 1,2 miljoen euro kon Beemsterboer woensdagmiddag weinig zeggen. ,,Ik kan mij voorstellen dat hij een claim overweegt. Wij hebben zijn plan immers goedgekeurd. Eerst moeten we alles op een rijtje zetten.”

Vakantie Makelaar

Sips was eigenaar van camping Corfwater in Petten. Hij wil dertig strandhuisjes bouwen. De andere vijftig huisjes en een van de beoogde strandpaviljoens zijn een project van Vakantie Makelaar te Uithoorn, samen met bureau Rotteveel M4 te Alkmaar en een particuliere investeerder.

Frank de Groot van Vakantie Makelaar: ,,Wij wachten af. De uitspraak van de Raad van State is geen verrassing. We gaan overleggen met de gemeente hoe verder. Wij willen het project doorzetten. Een claim naar de gemeente? Die kan hier niets aan doen.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen