Premium

Mike Toorop debuteert op 100e KLM Open: ’Wat talent betreft kan hij met Joost Luiten mee’

Mike Toorop debuteert op 100e KLM Open: ’Wat talent betreft kan hij met Joost Luiten mee’
Mike Toorop tijdens zijn trainingsrondje van maandag op The International. De jonge golfer uit Zwaag debuteert er vandaag op het KLM Open.
© Foto Erik Rietman
Badhoevedorp

,,Oké, hier dus maximaal 260 meter en dan tien meter rechts van die borden’’, zegt Mike Toorop tegen Nighel Brinkman zodra ze de bal hebben bereikt die de golfer zojuist over hole 1 van The International heeft gejaagd. Zijn caddy knikt. De bal ligt op een ideale plek om met de tweede slag de vlag aan te vallen. Alle twee halen ze een kladblok uit hun zak. De notitie die ze hierin maken, vormen de eerste opzet van het tactische plan dat de eerstejaars professional uit Zwaag moet helpen aan een goed debuut tijdens het KLM Open dat donderdag begint.

Het enige toernooi in Nederland van de Europese tour wordt telkens drie jaar op rij gespeeld op één locatie. Na The Dutch in Spijk is er nu gekozen voor Bernardus Golf, de hagelnieuwe baan in Cromvoirt. Dit jaar echter is er uitgeweken naar The International.

Het is vanwege de honderdste editie van het toernooi. Een betere baan om de hoofdsponsor tijdens de verjaardag eens goed in de kijker te zetten, blijkt er niet te zijn. Want precies als Toorop de bal op de green laat ploffen komt er een vliegtuig van KLM laag over. Onder de rook van Schiphol gaat het de hele dag zo door.

Wildcard

Het is nog vroeg deze maandagochtend als Toorop zijn trainingsrondje maakt over de baan. Om de achttien holes te leren kennen, is het hem niet te doen. Ze zijn al bekend terrein voor hem, legt hij uit tijdens de wandeling richting de hole. ,,Ik trainde hier in het verleden vaak. Vandaag bepalen we voor iedere hole hoe we die gaan spelen. Dit plan testen we dan morgen nog een keer, voordat het toernooi donderdag begint.’’

Dat hij deze week in wedstrijdverband zijn opwachting maakt op The International, lag niet in de lijn der verwachting. De jongeling immers speelt niet op de European Tour en ook niet een niveautje lager op de Challenge Tour.

In zijn debuutseizoen als professional speelt Toorop vooral op de Alps Tour, een kleinere wedstrijdenreeks waar weer startbewijzen voor de Challenge Tour te verdienen zijn. Zijn goede prestaties hierop leverden hem een wildcard op.

Talent

Het is een besluit van toernooidirecteur Daan Slooter dat Iwan Renders wel kan begrijpen. ,,Mike is één van de grootste talenten van Nederland’’, zegt hij terwijl Toorop is begonnen aan de verkenning van de volgende hole.

,,Hij slaat zo gemakkelijk zo ver én iedere bal is precies spot on. Wat talent betreft kan Mike met Joost mee’’, zegt de trainer die sinds kort weer samenwerkt met de West-Fries. Toen Toorop nog deel uitmaakte van de nationale jeugdselectie werkte de twee ook al jaren samen.

Renders beseft dat het nogal een uitspraak is om de potentie van zijn pupil te vergelijken met die van Nederlands beste golfer, Joost Luiten. ,,Maar die durf ik wel aan hoor. En iedereen die het golf in Nederland volgt, zal dit beamen. Het is voor Mike alleen zaak dat hij het de komende jaren ook mentaal volhoudt.’’

Tijdens een rondje over de baan in Badhoevedorp, waar werkmannen links en rechts paviljoens, tribunes en reclameborden opbouwen, is al snel duidelijk dat het op dit moment bij Toorop wel goed zit tussen de oren. Na een goed seizoen blaakt hij van het zelfvertrouwen.

,,Ik doe hier niet mee om alleen maar ervaring op te doen.’’, zegt hij. ,,Dat heb ik aan het begin van dit jaar gedaan in Qatar. Toen heb ik al aan dit niveau geroken. Nu doe ik mee om de cut te halen. Ik wil laten zien dat ik mee kan op dit podium: aan het publiek én aan sponsors.’’

Aanvallen

In een flight met de Schot Jack McDonald en Ricardo Gouveia uit Portugal gaat Toorop dit donderdag vanaf 9.05 uur proberen te doen op de manier waarop hij altijd speelt: met aanvallend spel. ,,Dat is de enige manier waarop Mike kàn spelen. Daarin moet je hem niet beperken’’, zegt Renders, terwijl Toorop op de volgende hole drie keer afslaat.

Als die ballen zijn bereikt blijkt waarom. ,,Ik voel het niet hoor Iwan; zelfs deze slecht geslagen aanvallende bal ligt beter dan die twee meer terughoudende slagen.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen