Premium

Hilversummers voelen zich wat veiliger, maar niet in verkeer

Hilversummers voelen zich wat veiliger, maar niet in verkeer
Hilversum

Hilversum heeft opnieuw een monitoronderzoek verricht.

Daarbij wordt gevraagd naar gevoelens onder de plaatselijke bevolking en rapportcijfers voor uitvoering van taken. In vele opzichten heeft de gemeente winst geboekt, alleen de verkeerssituatie wordt slechter bevonden dan bij het laatste onderzoek in 2016.

Burgemeester Pieter Broertjes zei het meest trots te zijn op het toegenomen veiligheidsgevoel bij de Hilversummers. Van hen vond 51 procent uitgaan in het centrum in 2016 wel safe. Dat percentage is inmiddels gegroeid naar 58.

Broertjes: „In het centrum zijn er nu meer boa’s en politiemensen. En we zijn gaan werken met camera’s. Het gaat dus beter, maar het duurt wat langer om het imago te herstellen.” Broertjes gaf overigens aan een nog hoger veiligheidspercentage na te streven.

Het veiligheidsgevoel in de wijken steeg van 72 naar 89 procent.

Minder goed nieuws: in 2016 vond 49 procent van de ondervraagden dat er sprake was van verkeersonveiligheid.

De meting over 2018 liet zien dat inmiddels 56 procent van de respondenten niet tevreden is over de verkeersveiligheid. De bereikbaarheid van het centrum per auto kreeg een lager cijfer: van 5,4 naar 5,2. Maar de bereikbaarheid per fiets leverde een 7,9 als waardering op.

Walters was blij dat steeds meer inwoners het Sociaal Plein van de gemeente weten te vinden: een stijging van 53 naar 60 procent. De waardering voor de hulp aan dat loket steeg ook, van 6,4 naar een 7.

Er zijn 10.000 enquêtes uitgezet onder de Hilversumse bevolking. De respons was 30 procent. Wethouder Karin Walters liet weten dat ’hetzelfde setje vragen’ als in 2016 in de enquête heeft gestaan, aangevuld met wat actuele kwesties.

Meer nieuws uit Gooi