Premium

Honkbalploeg in kruisfinale van Europees kampioenschap tegen België

Honkbalploeg in kruisfinale van Europees kampioenschap tegen België
Kalian Sams.
© Archieffoto
Bonn

In een troosteloze ambiance, regen en zeer weinig publiek, heeft het Nederlandse honkbalteam zich woensdag tot poulewinnaar gekroond tijdens het Europees kampioenschap in Duitsland. Vrijdag speelt Nederland in de kruisfinales tegen België.

De nationale ploeg moest gisteren twee keer in actie komen. Eerst ’s middags voor een complete wedstrijd tegen het tot dan toe nog ongeslagen Israël. De debutant op het Europees kampioenschap voor A-landen heeft een selectie die bijna volledig uit Amerikanen bestaat. De ploeg is een gevaarlijke outsider voor de Europese titel. Vrijdag wacht Frankrijk in hun kruisfinale.

Israël nam in de eerste slagbeurt door een homerun op het werpen van de 44-jarige Rob Cordemans een 2-0 voorsprong. Nederland antwoordde met enkele rake klappen op de 40-jarige pitcher van de Israëli's. Shlomo Lipetz, in Tel Aviv geboren maar woonachtig in New York, kreeg onder meer een homerun van Ademar Rifaela tegen. Het was al weer de vierde homerun van dit toernooi van de prof van de Baltimore Orioles. Na vijf innings stond Nederland met 2-6 voor en mocht Lipetz, die niet tot de sterkste werpers van Israël gerekend wordt, inrukken.

In de zesde slagbeurt halveerde Israël de achterstand maar door een strakke aangooi van rechtsvelder Kalian Sams naar catcher Hendrik Clementina was de laatste nul van de inning op de thuisplaat een feit. Sams zou later in het duel ook nog een geweldige diving-catch maken.

In de zevende inning maakte Nederland aan elke twijfel een einde. Op het werpen van reliever Dean Pelman timmerden achtereenvolgens Rifaela, Clementina en Sams de bal over de hekken. De homeruns leverden in totaal zes punten op: 4-12. In de achtste inning bepaalde Curt Smith de eindstand op 4-13.

Iets meer dan een half uur na het duel tegen Israël diende Nederland ook nog kort aan te treden tegen Groot-Brittannië. Van de zaterdag door invallende duisternis gestaakte wedstrijd moest nog een inning worden gespeeld. Nederland koesterde een 10-2 voorsprong en dat werd ook de eindstand.

Met vier zeges en een verrassende nederlaag tegen Tsjechië sloot Nederland zoals verwacht op de eerste plaats de voorronde af. In de andere poule bleef aartsrivaal Italië ongeslagen en schreef daarmee de andere poule op hun naam.

In de kruisfinales stuit Nederland vrijdag op België. Bij winst gaat Oranje niet alleen door naar de halve finales van het EK maar is de ploeg sowieso verzekerd van een plek in het Olympisch Kwalificatie Toernooi dat volgende week in Italië wordt gehouden. De top vijf van het EK gaat daar heen. Plaatsing voor Tokio is dit jaar het belangrijkste voor de honkballers, maar prolongatie van de Europese titel staat ook op het wensenlijstje. Als alles volgens planning verloopt wacht Spanje zaterdag in de halve finale en Italië zondagavond in de eindstrijd.

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen