Tuinenactie moet ’dorp Venenlaankwartier’ na bedreigingen en vernielingen weer samenbrengen

Tuinenactie moet ’dorp Venenlaankwartier’ na bedreigingen en vernielingen weer samenbrengen
Gonda de Vries, Annelies de Vries, Anne Mieke Baudoin, Ria van der Velden en Jacqueline van Hoorn (vlnr) in de Van Beijerenstraat.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

De brandstichtingen, vernielingen en bedreigingen in de Van Beijerenstraat passen totaal niet bij deze buurt, zo is de rotsvaste overtuiging die je hoort in Praethuys ’t Slot in deze straat. „Dat dit hier toch kon gebeuren verbaast ons nog steeds”, zegt voorzitter Jacqueline van Hoorn van de huurdersvereniging Venenlaankwartier. Om de buurt weer meer samen te brengen wordt eind september een tuinenactie gehouden.

Van Hoorn woont al haar hele leven in de buurt, op een steenworp afstand van de plek waar het deze zomer compleet uit de hand liep. Een auto en schuur gingen in vlammen op, twee woningen werden met stenen bekogeld. Ook een autoruit sneuvelde.

Extra toezicht

De gemeente besloot tot extra toezicht in de wijk. De rust is inmiddels terug, het gezin dat het doelwit was van de vernielingen en bedreigingen durfde niet meer terug te keren. Het is verhuisd.

„Voor dat gezin is het heel erg wat hier is gebeurd”, zegt Gonda de Vries van de huurdersvereniging. In het Praethuys wordt instemmend geknikt. „Ik kende het gezin, daar was niks mis mee. Ze hebben de verjaardag van hun kindje in het Praethuys gevierd omdat hun woning te klein was. Daarvoor is dit buurthuis, dat wij met vrijwilligers runnen, onder meer ook bedoeld. Het is echt de woonkamer van de buurt. Iedereen is hier welkom voor een praatje of kopje koffie. Ook dat gezin dat nu gevlucht is, zij pasten prima in onze wijk.”

Goud

Anne Mieke Baudoin woont ook al heel lang in de wijk. „Dit is echt een leuk en rustig buurtje”, zegt zij. „Ik zou voor geen goud ergens anders willen wonen. Elders verwacht je dit soort problemen, maar hier gebeurt nooit wat. Overigens voel ik mij in de wijk niet onveilig, ook niet tijdens de nare incidenten deze zomer.”

In het Praethuys snappen ze nog steeds niet goed wat hun buurt is overkomen. „Het is door een paar mensen in de buurt ook behoorlijk opgeblazen hoor”, vindt Van Hoorn. „Het waren incidenten en ze hadden ook niet allemaal met elkaar te maken.”

Er wordt weer instemmend geknikt aan de koffietafel van ’t Slot. „Zoiets had in iedere buurt kunnen gebeuren, maar wel het laatst in deze wijk. Het Venenlaankwartier is een dorp in een stad. Wij helpen elkaar waar het kan”, benadrukt Van Hoorn.

Hondendrol

Annelies de Vries knikt bevestigend. „Als ik door de straat loop en ik zie dat iemand vergeten is zijn container aan de weg te zetten, doe ik dat even. Daarna zet ik ze ook weer terug als ze geleegd zijn. Als ik een hondendrol op de stoep zie liggen pak ik een zakje en ruim dat op. Zo hou je het toch voor iedereen opgeruimd en leuk?”

Burendag

De problemen in de buurt kunnen ook een positief effect krijgen, zo hoopt de wijkvereniging. Samen met verhuurder Intermaris wordt op 28 september namelijk een burendag gehouden. Het is de bedoeling dat de bewoners van de Van Beijerenstraat, De Vicqstraat, Sonckstraat, Van Akerlakenstraat, de Blocqueriestraat, Julianaplein en Crabstraat elkaars tuinen die dag opknappen.

„Die burendag is een gevolg van de incidenten in de wijk deze zomer”, legt Van Hoorn uit. „Als je samen elkaars tuinen gaat opknappen, kom je meer met elkaar in gesprek. Je spreekt ook mensen die je anders misschien niet snel zult aanspreken. Daardoor krijg je meer begrip voor elkaars situatie. Op die manier willen we de mensen hier weer wat meer tot elkaar brengen.”

Riekie Gerver drinkt glimlachend haar kopje koffie leeg in Praethuys ’t Slot, terwijl ze de straatnamen van de burendag naloopt. „Mijn straatje staat er niet tussen”, reageert ze verbaasd. „Mijn tuintje ligt er overigens keurig bij, maar er zijn er ook een paar waar wel wat mag gebeuren. Het maakt de buurt voor iedereen een stuk vriendelijker als je tuintje er netjes uitziet.”

Burendag

Op zaterdag 28 september is de landelijke Burendag. In deze regio zijn er tientallen activiteiten, de tuinenactie is er daar een van. In de Van Beijerenstraat start het op deze dag om 10 uur. Er worden containers geplaatst voor het tuinafval en er is tuingereedschap beschikbaar. De start is bij Praethuys ’t Slot, waar ook koffie en thee wordt geschonken. Na afloop, om 13 uur is hier ook een lunch, deze wordt verzorgd door intermaris. Belangstellenden hiervoor moeten zich aanmelden via info@intermaris.nl met vermelding ’burendag Venenlaankwartier’.

Meer informatie over burendag in uw omgeving op www.burendag.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons