Premium

Politierechter tegen verdachte: ’U reed als een gek door Purmerend’

Politierechter tegen verdachte: ’U reed als een gek door Purmerend’
Haarlem

„Het was de ochtend na een feestje. Ik had daar op de bank geslapen en dacht dat het wel meeviel en dat ik wel kon autorijden. Het was vlakbij mijn huis.” Dat zei de 36-jarige Purmerender Michel van K. bij de politierechter in Haarlem.

De verdachte zat op 6 oktober vorig jaar onder invloed van alcohol, xtc en ghb achter het stuur en reed slingerend door zijn woonplaats. Hij reed daarbij bijna een fietsend kind aan.

„Het viel wel mee volgens mij”, zei de man tot verontwaardiging van de officier van justitie. „Het viel helemaal niet mee. U reed als een gek”, reageerde de officier.

„U reed slingerend over de weg, raakte de middenberm, ging over uw rijbaan heen, reed door rood en bijna tegen een kind aan. Dat kind had wel dood kunnen zijn. Dan had u hier tegenover drie rechters gezeten en had u aan de ouders van het kind kunnen uitleggen wat u had gedaan. Het is uw geluk dat er geen ongeluk is gebeurd.”

Hij eiste 80 uur werkstraf en een rijverbod van veertien maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De verdachte vertelde dat hij nooit drugs gebruikt, maar dit die avond toevallig wel had gedaan op het feestje. „Ik had nooit verwacht dat het nog zo lang in je bloed zou zitten.”

De man bleek de volgende ochtend na zijn aanhouding vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben en daarnaast nog een cocktail van drugs.

De verdachte schrok van de eis. „Ik vind dat wel een heel zware straf. Ik zit elke dag op de weg voor mijn werk en rijd normaal gesproken altijd netjes. Ik heb het mijn werkgever eerlijk verteld wat er is gebeurd, omdat ik mijn rijbewijs direct na het incident ben kwijtgeraakt. Het heeft me al mijn baan gekost.”

De rechter vond het net als de officier ook heel ernstig. Ze gaf de Purmerender 60 uur taakstraf en hetzelfde rijverbod als de officier had geëist.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen