Premium

Alternatieve gondelvaart in Naarden, ’Een echte kraai laat zich niet tegenhouden’

Alternatieve gondelvaart in Naarden, ’Een echte kraai laat zich niet tegenhouden’
Een groots spektakel als voorgaande jaren zal de Naardense gondelvaart dit jaar niet zijn.
© foto tido anema
Naarden

Geen Gondelvaart in Naarden? Dat kan natuurlijk niet. Onder het motto ’een echte kraai laat zich niet tegenhouden’ gaat een groepje enthousiaste gondelvaarders zaterdag toch gewoon het water op. „We zien wel wie er allemaal aansluiten”, zegt initiatiefnemer Tido Anema.

Zeker is dat Anema met een bootje of vier afvaart vanuit de industriehaven. „We nemen ook een iets andere route”, kondigt hij direct aan. „We vinden het eigenlijk altijd al jammer dat we niet de Keverdijk ook wat meer bij de vaartocht betrekken. Daarom varen we nu eerst een stukje de Naardertrekvaart op, zodat de mensen daar ook de boten kunnen zien.”

Daarna keer het stoetje weer, om onder de grote spelbreker van deze editie van de gondelvaart - de Groene Brug - door te varen, richting de oude en de nieuwe haven in Naarden Vesting. Want die Groene Brug is de reden dat de officiële Naardense gondelvaart dit jaar niet doorgaat. „Nee, het gaat echt, echt NIET door”, benadrukt Evert Kos, de organisator van de officiële vaartocht. „Het is veel te duur om de Groene Brug op een zaterdagavond te laten draaien”, weet hij.

Daar was geen geld voor, niet bij de gemeente en al helemaal niet bij de organisatie. Kos heeft nog gepeild bij eerdere deelnemers of er misschien interesse was om de boot laag te houden en dan na de Groene Brug op te bouwen, maar dat zagen de meesten niet zitten. „De mooiste creaties zouden dan niet varen. Bovendien wordt het rondje dat je maakt dan ook wel heel kort, terwijl de kosten dezelfde blijven.”

Met die overwegingen heeft Adema niets mee te maken. „Wij houden de boten gewoon iets lager”, lacht de drievoudig winnaar van de gondelvaart. „In plaats van veel lampjes, zal er nu wat meer muziek zijn. Misschien niet zo bijzonder, maar zeker leuk. We hadden sowieso al de tekst bedacht ’Heen en terug, zonder draaien van de brug’. Die kan natuurlijk nu helemaal goed.” Ook voor het traditionele kanonsschot dat geldt als startschot van de officiële gondelvaart heeft Adema al een oplossing. „Wij hebben natuurlijk geen kanon. Daarom schieten we maar met carbid.” De alternatieve gondelvaart vertrekt zaterdag om 21.00 uur vanuit de industriehaven.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen