Premium

Massagesalon in Generaal Cronjéstraat dicht omdat mystery guest seks aangeboden kreeg

Massagesalon in Generaal Cronjéstraat dicht omdat mystery guest seks aangeboden kreeg
© Archieffoto ANP
Haarlem

Burgemeester Wienen heeft de sluiting van een massagesalon aan de Generaal Cronjéstraat opgelegd.

Vanaf 11 september is deze massagesalon gesloten voor publiek en zijn alle bedrijfsactiviteiten beëindigd. Indien de exploitant daar de komende tijd van afwijkt zal de gemeente tot sluiting van het pand overgaan. De sluiting zal voortduren totdat er een nieuwe huurder of gebruiker is.

Tijdens een bezoek van een zogenaamde mystery guest is geconstateerd dat in deze massagesalon seksuele diensten werden verleend. De mystery guest is in lijn met bestaand beleid ingezet om illegale prostitutie in dit soort massagesalons op te sporen.

Lees ook: Mystery guest naar Haarlemse massagesalons: is er sprake van illegale seks?

Tijdens een massage is de mystery guest seksuele diensten aangeboden. De mystery guest is uiteraard niet op dit aanbod ingegaan, aldus de gemeente. Voor het verrichten van seksuele handelingen tegen betaling is een exploitatievergunning vereist. Deze massagesalon beschikt niet over een vergunning voor het verlenen van seksuele diensten.

Begin vorige maand werden in buurgemeente Haarlemmermeer zes massagesalons gesloten na een bezoek van een mystery guest. De salons in de poldergemeente waren - zonder vergunning - tevens sekshuis. Daarop wilde ook de Haarlemse ChristenUnie mystery guests inzetten om Haarlemse massagesalons beter te controleren.

Bij een van de zes tijdelijk gesloten massagesalons in Haarlemmermeer waren zelfs signalen van mensenhandel.

Lees ook: Alle massagesalons Haarlemmermeer gesloten

De ChristenUnie heeft de indruk dat het aantal massagesalons in Haarlem de laatste jaren is gegroeid. Drie salons hebben een vergunning als seksinrichting. Het gaat bij het bezoek van de mystery guest om de massagesalons die sekshuis zijn zonder vergunning. Voor een vergunning moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan en deze massagesalons staan onder toezicht van de GGD.

De politie zette in Haarlemmermeer een mystery guest in die bij de salons om een ontspanningsmassage van een uur vroeg. Hij vroeg de masseuse om haar naam, nationaliteit, hoe lang ze het werk al deed en op welke tijdstippen van de dag ze werkte. Als seksuele diensten werden aangeboden ging hij daar niet op in. Deze controles worden in Haarlemmermeer vaker gehouden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.