Premium

Viertal redt leven van 56-jarige man: ’Ik vond hem op de kleedkamervloer, plat op zijn buik’

Viertal redt leven van 56-jarige man: ’Ik vond hem op de kleedkamervloer, plat op zijn buik’
Vlnr: Mil Schuit, Robin Versteegh, Nicolette Kamminga en Henk Dekker redden dinsdagavond het leven van Johan Hopman.
© Foto Marc Moussault
Warmenhuizen

Helden? Dat vinden ze zichzelf niet. „Je doet het gewoon”, zegt Nicolette Kamminga. Terwijl ze dinsdagavond spinningles gaf, stopte het hart van een van de sporters plots met kloppen. Samen met collega Mil Schuit en sporters Robin Versteegh en Henk Dekker redde ze het leven van de 56-jarige Johan Hopman uit Tuitjenhorn.

De volgende dag wordt aan tafel in sportschool Sporten at Sem’s nog eens besproken hoe het nu eigenlijk allemaal is gegaan. Hopman was van zijn fiets gestapt, voelde zich niet lekker, en ging de kleedkamer in. Hij heeft nog gedoucht. Pas toen hij zijn sok aantrok, ging het mis. Hij belandde plat op zijn buik op de vloer van de kleedkamer. Dekker, te vroeg voor zijn les, vond hem daar.

Stroomversnelling

„En toen ging alles in een stroomversnelling”, vertelt Schuit. De alarmcentrale werd gebeld. en terwijl Dekker begon met reanimeren werd de AED gehaald. Het slachtoffer kwam bij, viel weer weg en kwam daarna gelukkig weer bij en werd meegenomen naar het ziekenhuis.

Hopman laat weten dat het inmiddels goed met hem gaat. „Snelle actie redde mijn leven. Zo dankbaar!”, schreef hij woensdag in een berichtje vanuit het ziekenhuis.

De vier helden hebben allevier niet veel geslapen. „Ik heb ’het filmpje’ al meerdere keren afgespeeld”, vertelt Versteegh. Schuit: „Ik kreeg ook allemaal berichtjes van ’top gedaan’. Nou dacht ik, misschien krijg ik zo nog wel een minder blij telefoontje. Ik móést vandaag ook naar ’m toe, om te zien hoe het ging.”

Dekker weet al hoeveel effect het kan hebben. „Ik heb het al eerder gehad, tijdens mijn werk. Iemand zakte zo voor me in elkaar.” Die keer had de actie een minder goede afloop. „Zoiets heeft wel impact.”

Inmiddels hangt de AED weer op de oude plek. Dat die werkt, is nu wel duidelijk. Volgens het viertal is de reddingsactie wel een reminder van het belang van een AED-cursus. Een hartstilstand kan zomaar gebeuren. Kamminga: „Johan was geen hartpatiënt, volgens de arts was het gewoon domme pech.”

Na de oproep via de HartslagNu-app kwamen er steeds meer dorpsbewoners aangesneld, vertelt sportschooleigenares Sabine Eikenhorst-Mans. De medische gegevens die op de kaart in de AED stonden zijn door de artsen uitgelezen. „Het had geen minuut langer moeten duren, vertelde de cardioloog.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.