Premium

Alkmaar Blues Weekend met nieuw buitenpodium

Alkmaar Blues Weekend met nieuw buitenpodium
Dynamite Blues Band verzorgt dit jaar het openingsconcert in Victorie.
© Foto aangeleverd
Alkmaar

Met een nieuw buitenpodium op het Canadaplein zet het Alkmaar Blues Weekend in op groei, op weg naar het tweede lustrum volgend jaar.

Het Alkmaar Blues Weekend brengt 27, 28 en 29 september zo’n vijftig bands in een twintigtal cafés in de binnenstad. En op twee buitenpodia. Zoals altijd is er bij het Gulden Vlies muziek op straat (zaterdag The Sidekicks en The 4Horsemen, zondag Living Room Heroes). En nu dus ook een groot podium op het Canadaplein, met zaterdagavond de Ruben Hoeke Band met gitarist Jan Akkerman als gast. Verder op het plein Electric Hollers, finalist bij de Dutch Blues Challenge, en Black Cat Biscuit, dat de Belgische Blues Challenge won.

Alkmaar Blues Weekend met nieuw buitenpodium
De band Electric Hollers, finalist bij de Dutch Blues Challenge, speelt op het nieuwe buitenpodium op het Canadaplein.
© Foto aangeleverd

Het nieuwe podium is het resultaat van intensievere sponsorwerving, vertelt Elly Bleijendaal, die speciaal met die opdracht het stichtingsbestuur is komen versterken. Sponsors zijn belangrijk, omdat het festival voor het publiek gratis is. De deelnemende cafés financieren de bands die bij hen optreden, en voor het buitenpodium is de stichting dus afhankelijk van sponsoring.

Om tafel zitten ook voorzitter Henk Sevestre, Penningmeester Jaap van Roemburg en secretaris Rens Arts. Zij hebben de ogen al op volgend jaar gericht, als het festival tien jaar zal bestaan. Als het aan het bestuur ligt, staat er dan ook een podium op het Waagplein. En liefst ook op de Platte Stenenbrug, de plaats waar het Blues Weekend ooit opborrelde als initiatief van de horecaondernemers aldaar.

Gevoelig

Maar buitenpodia zijn tegenwoordig een gevoelig onderwerp, realiseren de bestuursleden zich, omdat omwonenden zich roeren en de gemeente daardoor kritisch is. „Het wordt je niet makkelijk gemaakt”, zegt Van Roemburg. Maar vroeger waren er toch festivals met wel vijf buitenpodia? „Toen waren er minder klachten van bewoners. En wij moeten nu eenmaal in de binnenstad zitten. We kunnen niet uitwijken naar bijvoorbeeld De Hout.”

Randen

Overigens worden dit jaar wel de randen van die binnenstad opgezocht. Ook Stadsstrand De Kade heeft een band (Cal’s Committee) en op de Turfmarkt speelt The Blouzz.

Voor het derde jaar is het (gratis) openingsconcert op vrijdagavond in Victorie. Dat begon als experiment in de kleine zaal, vertelt Rens Arts. „Vorig jaar gingen we met de Leif de Leeuwband naar de Grote zaal. Dat was spannend, maar het stond goed vol. Nu openen we daar met de Dynamite Blues Band, vorig jaar winnaar van de Dutch Blues Challenge. De kaarten zijn al bijna weg.”

Op zondag 22 september kun je al ’Voorproeven’, met een concert van de broers Guus en Johnny Laporte, de twee gitaristen van bluesband Barrelhouse. Zij treden op in de wijkboerderij in de Oosterhout en nemen Oscar Benton mee, de zanger in wiens band ze in de jaren zestig begonnen. De gitaristen zullen deze middag vertellen over hun muzikale achtergrond en voorkeuren.

Shopping Night

Het Bluesweekend valt op zaterdag weer samen met Alkmaar Shopping Night. Er zijn dan straatmuzikanten in de stad, zoals Herbie Blues en Frank van Pardo. Verder heeft King’s Inn een Blues Weekend Brunch met muziek van Gumbo & The Monk.

Het aantal cafés dat meedoet is met twintig stabiel. „Er gaan er wat af en komen er wat bij, maar de meeste laten tijdens de evaluatie al weten dat ze er volgend jaar weer bij zijn. En het bezoekersaantal stijgt nog steeds”, zegt voorzitter Henk Sevestre.

„Het publiek zal gemiddeld vijftigplus zijn. Bij jongere bands als The Electric Hollers zie je ook jonger publiek. In de programmering moet je er rekening mee houden. Een muzieksoort kan uitsterven met zijn publiek. Maar blues is een muzieksoort die zich kan verjongen.”

Wat de motivatie is om een bluesfestival te organiseren? „De liefde voor de blues”, zegt Jaap van Roemburg. Rens Arts: „De liefde voor live-muziek. En het geeft echt een kick als je bijvoorbeeld de bezoekersaantallen tijdens de openingsavond ziet groeien.”

Alkmaar Blues Weekend: vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september. Binnenstad Alkmaar. www.alkmaarbluesexpress.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen