Premium

OM helemaal klaar met jaarlijkse Sinterklaas-bedreigingen

OM helemaal klaar met jaarlijkse Sinterklaas-bedreigingen
Sinterklaas-activisten gemonteerd in de Kennedy-cabriolet.
© Facebook
Alkmaar

Het Openbaar Ministerie is helemaal klaar met het inmiddels jaarlijkse ritueel van het met de dood bedreigen van Sinterklaas door linkse activist Michael van Zeijl.

De 38-jarige Utrechter riskeert als het aan de officier van justitie ligt een gevangenisstraf van drie weken als hij zich opnieuw misdraagt. Half november zou hij zich sowieso niet in Apeldoorn mogen vertonen, daar is dit keer de landelijke intocht.

Taakstraf

Voor zijn acties voorafgaand aan de tv-intocht vorig jaar in Zaanstad moet Van Zeijl een taakstraf van zestig uur krijgen, eiste de officier van justitie dinsdagavond in de rechtbank in Alkmaar. Drie rechters buigen zich over de zaak, nadat een politierechter in maart dit jaar besloot zich er niet aan te branden.

De feiten zijn bekend. In de aanloop naar de Zaanse intocht plaatste Van Zeijl op Facebook een foto van zichzelf met een pet met de tekst ’Sinterklaas Sniper’.

Een tijdje later kwam daar de iconische foto van John F. Kennedy bij, maar dan met Sinterklaas op de plek van de Amerikaanse president toen hij werd doodgeschoten. Het geheel werd afgemaakt met een foto van het terrein van de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandijk met daarbij de boodschap ’#intochtstoppen’.

Kinderen

Serieus bedreigend, vindt de officier van justitie. ,,Dit raakte verschillende groepen en mensen. Ouders en kinderen die zich afvroegen of ze nog wel naar de intocht konden gaan. Voor de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, die hierdoor juist verder uit elkaar werden gedreven. En voor de acteurs die Sinterklaas en Zwarte Pieten vertolkten.’’ De Sint-acteur kon bang worden dat hij zou worden doodgeschoten. ,,Dat is wat de tekst op het petje zegt.’’

Van Zeijl vindt de strafzaak belachelijk, zegt hij als de rechtbank hem om zijn mening vraagt. Volgens hem is overduidelijk dat de foto’s en teksten sarcastisch en grappig zijn bedoeld. Zeker die met het petje en de Kennedy-trucfoto, die hij overnam van GeenStijl.

Volgens hem waren het reacties op de vorige Sinterklaas-strafzaak waarin Van Zeijl een jaar geleden werd veroordeeld voor opruiing.

Hij schreef voor de intocht van 2017 op Facebook: ’We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Met andere woorden zonder twijfel morsdood’. Van Zeijl nu: ,,In de media werd ik Sinterklaas-moordenaar genoemd. Ik plaatste de foto’s met een knipoog. Het is satire.’’

Eerlijke behandeling

De activist kondigt nu al aan ook in deze zaak in hoger beroep te gaan en daarna in cassatie. ,,Dit is een hindernis op weg naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Daar wil ik naartoe, maar dat kan pas als alle rechtsmiddelen in Nederland zijn uitgeput. Ik heb er ook nu geen vertrouwen in dat ik een eerlijke behandeling krijg.’’ Het hoger beroep in de opruiingszaak loopt nog.

Van Zeijl leeft van procederen en van een uitkering, blijkt als de rechtbank hem ernaar vraagt. Hij en zijn mede-activisten van de vorig jaar opgerichte stichting Majority Perspective hebben het momenteel wel zwaar, moppert Van Zeijl. Dat komt doordat de gemeente Utrecht de oude school waarin ze huisden heeft ontruimd.

Advocaat Krit Zeegers pleit voor vrijspraak voor de activist. Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen