Volleybalster Britte Stuut als erkende schakel van Talenttalent terug op Texel, haar eiland

Het talentteam van Texelse Britte Stuut, staand vijfde van links, verenigd met de jeugd van Tevoko waar zus Nynke (54) speelt.
© Foto Jan-Berend Stuut
Den Burg

Het was de bedoeling om de TXL Sporthal in te wijden. Maar met de deur van de nieuwbouw nog op slot kwam het dames Talentteam gewoon nog in Ons Genoegen over de vloer bij de jeugd van Tevoko. Met een centrale plek binnen dit jeugdige Oranje voor Texelse Britte Stuut. Die Avital Selinger als nieuwe bondscoach kon introduceren bij de club waar de middenblokkeerder van een meter zevenennegentig opgroeide.

Spannend was het zeker, zegt de dochter (16) van het eiland. Inmiddels onderdak op Papendal, het epicentrum van alle sporttalenten. Maar nu terugkeerde bij haar roots. ,,Apart. Heel anders ook. Ze zouden nu zien wat er ondertussen van me was geworden. Benieuwd naar de vooruitgang. Dat was in het begin even een dingetje. Toen ik eenmaal bezig was viel die druk al heel snel van me af.’’

Genieten

Want ook Britte Stuut moest naast het leveren van de inspanningen die Selinger standaard van deze meiden verlangt, ook genieten van het weekendje weg. Met de jeugd van haar oude club in eerste instantie centraal. ,,Nee, daar zat niemand meer tussen met wie ik nog gespeeld heb.’’ Maar wel een hele goede bekende. Ze moet lachen. ,,Mijn zusje, ja. Nynke is twee jaar jonger. Ze speelt in de jeugd van Tevoko en zou ook best graag deze weg bewandelen.’’ Maar of ze het talent van Britte heeft? ,,Dat weet ik niet’’, luidt het oprecht. Ze kan niet eens verklaren waar haar eigen aanleg vandaan komt. Vader Jan-Berend, die het initiatief nam om de talenten overzee uit te nodigen, en moeder Meta volleyballen ook. Hij nog steeds, uiteraard bij Tevoko. ,,Mijn moeder zegt altijd dat ik de lengte van haar heb en het talent van mijn vader. Hoewel hij nooit verder dan het eiland is gekomen.’’ Op Texel is het volleyballen in elk geval onverminderd populair, merkte Britte. Met naast de algemene belangstelling van liefhebbers veel respons vanuit de club. ,,Het was drukker bij de open training dan ik eigenlijk had verwacht. Heel leuk want ik zag veel bekenden. En dat maakte het ook best wel spannend.’’ Maar als gezegd, eenmaal bezig lag haar focus vooral op de bal en wijze adviezen van deze Selinger. Spelverdeler van Oranje in de tijd dat vader Arie er bondscoach was. En later in die functie zelf verantwoordelijk voor de Nederlandse volleybalvrouwen.

Met nu de aanstormende jeugd die mag profiteren van een vracht aan ervaring die de coach meeneemt. Texelse Britte doet er haar voordeel mee. Aangespoord door ’meneer’ Verbeek van OSG De Hogeberg die haar destijds adviseerde naar een talentendag van NOC NSF te gaan. Waarna de volleybal ging rollen voor de Texelse die als dertienjarige al goed genoeg was voor de hoofdmacht van Tevoko onder leiding van Connie Joling, de trainster die haar kwaliteiten onderscheidde opmerkte. En nu is Britte basisspeelster van zowel Jong Oranje als Talentteam.

Met naast de trainingsarbeid op Papendal bovendien de verplichte uren in de schoolklas.

,,Op maandag en vrijdag gaan we ’s morgens naar school en trainen we daarna. Dinsdag en woensdag zitten de lessen tussen ochtend- en avondtraining in. Dat is een zwaar programma.’’ Maar de progressie die ze boekt maakt het makkelijker vol te houden. Met de blik op de toekomst, als deze investeringen iets op moeten leveren.

,,Alle eredivisieclubs krijgen de namen mee van talenten die op termijn uitstromen. Aansluiten is daarom mijn volgende doel.’’

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen