Studenten verbreken wereldsnelheidsrecord fietsen [video]

Rosa Bas (rechts) en Jennifer Breet uit Leiden. Rosa verbrak het wereldrecord. Jennifer doet later ook nog een poging.

Rosa Bas (rechts) en Jennifer Breet uit Leiden. Rosa verbrak het wereldrecord. Jennifer doet later ook nog een poging.© Foto Bas de Meijer

Frans van den Berg
Amsterdam

Studenten van de VU in Amsterdam en de TU Delft hebben woensdag het wereldsnelheidsrecord voor vrouwelijke fietsers gebroken. Met een snelheid van 122,12 kilometer per uur scheurde de ligfiets door de woestijn van Nevada.

In de fiets zat studente Rosa Bas uit Utrecht. Het oude record van 121,8 kilometer per uur stond sinds 2010 in handen van de Française Barbara Buatois. Vorig jaar deden de Nederlandse studenten ook al een poging, maar bleven toen steken op 119,5 kilometer per uur.

© Foto Bas de Meijer

Een nieuw team van beide universiteiten heeft het ontwerp van de fiets nog verder verbeterd. „Een forse verandering zijn de banden. We gaan voor het eerst grotere banden produceren”, legde Rick Wasserman uit Heemskerk eerder uit. „En we focussen dit keer heel erg op gewichtsbesparing.”

Woestijn

In Nederland is wel geoefend op landingsbanen zoals bij Soesterberg, maar in Amerika kan volgens de Leidse student Mischa de Haan pas echt hard worden gereden. In de Amerikaanse woestijn is een rechte weg van tien kilometer: lang genoeg om snelheid op te bouwen, te sprinten en weer af te remmen. Met de ijlere lucht op 1400 meter is de luchtweerstand ook nog eens lager.

Zondag begonnen de eerste team van universiteiten uit de hele wereld met hun pogingen. De Utrechtse Rosa Bas slaagde daar dinsdagochtend (Nederlandse tijd) in. Later deze week zal de Leidse Jennifer Breet dat proberen te verbeteren en ook Rosa blijft proberen haar eigen record aan te scherpen. Breet kwam vorig jaar tot 116,54 kilometer per uur en heeft de afgelopen dag al meerdere keren gereden.

Pogingen om het record bij de mannen te breken, worden niet gedaan. Dat record staat sinds 2016 op naam van de Canadees Todd Reichert met 144,17 kilometer per uur.

(Video’s: Anand Sie)

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen