Premium

Pleisters zonder lijm: ideaal voor onderweg

Pleisters zonder lijm: ideaal voor onderweg
Standwerker Frank Bollegraf prijst zijn pleisters zonder lijm aan.
© Foto Erik Rietman
Purmerend

Pluizenkillers, wonderstofzuigerborstels, dweiltjes die nooit vies worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt wel aan de man gebracht tijdens het Standwerkersconcours in Purmerend.

Het is een van de activiteiten tijdens de Nazomerfeestweek. Verspreid over de wekelijkse warenmarkt bindt een tiental standwerkers de strijd met elkaar aan: wie mag zichzelf een jaar lang de beste standwerker noemen?

Het zijn veelal bekende gezichten. Loes van der Schaft komt al jaren naar de Purmerendse markt. Vandaag staat ze er met de ’Pluizenkiller’. Een handig apparaatje dat de pluizen van je kleding haalt. ,,Snijden en zuigen’’, vat ze de werking van de pluizendoder samen. ,,Zachtjes eroverheen, je laat het apparaat het werk doen.’’

Van der Schaft verkoopt ze ook online. ,,Voor 26,95 euro. Op de markt kosten ze 20 euro, dus dat scheelt.’’ Erg druk is het niet. Maar als er een trouwe klant langsloopt die vertelt dat ze zoveel plezier van de Pluizenkiller heeft, houden andere voorbijgangers toch hun pas in. ,,Je kunt ze ook voor 1,95 euro bij de Action kopen, maar die werken voor geen meter’’, vertelt de Amsterdamse standwerker aan een belangstellende dame. Die is even later de gelukkige bezitter van een pluizen vermoordende machine. ,,Leen hem niet uit’’, waarschuwt Van der Schaft. ,,Want je krijgt hem niet meer terug.’’

Alkmaarder Frank Bollegraf staat op de markt om zijn wonderpleisters aan de man te brengen. ,,Pleisters zonder lijm. Ideaal voor onderweg.’’ Als voorbijgangers blijven staan, hebben ze binnen de kortste keren een dikke pleister rond hun vinger. Een langslopende verpleegkundige beaamt dat het prima pleisters zijn, die in plaats van lijm met klittenband plakken. ,,Normaal zijn ze drie voor een tientje, maar vandaag is het concours.’’ Dus krijgen klanten een vierde rol cadeau. Ze gaan goed van de hand.

Rob Dirkzwager is met zijn stofzuigborstels al jaren een vaste waarde tijdens het Standwerkersconcours. ,,Ik verkoop ze al vijftig jaar dus niemand hoeft te zeggen dat ze niet goed zijn. En ze zijn niet duur hoor.’’ Het moet gezegd: de wonderborstel zuigt een stuk meer van het tapijt dan de borstel die standaard bij een stofzuiger zit. ,,Dat is wel even wennen’’, zegt Dirkzwager tegen een passante. ,,Dat het schoon wordt. Mensen kopen een stofzuiger van 100 euro en het maakt ze niet uit dat hun vloer niet schoon wordt.’’ Met zijn borstels is dat wel het geval, bewijst hij met behulp van een dot watten en een stukje vloerbedekking. Voor slechts 14 euro komt er aan al het leed een einde.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen