Strafzaak tegen Sinterklaas-bedreiger Zaanstad [live]

Actievoerder Michael van Zeijl met het omstreden petje.

Actievoerder Michael van Zeijl met het omstreden petje.© Facebook

Henk Runhaar
Alkmaar

Sinterklaas-bedreiger Michael van Zeijl verantwoordt zich dinsdagmiddag voor drie rechters in Alkmaar. Van Zeijl zorgde vorig jaar voor ophef rond de landelijke tv-intocht in Zaanstad en zat enkele dagen vast.

(Onderaan dit artikel een liveverslag uit de rechtbank)

De 38-jarige Utrechter plaatste op Facebook een foto van zichzelf met een petje op met de tekst ’Sinterklaas Sniper’. Ook maakte hij door middel van foto’s duidelijk dat hij al op verkenning was geweest rond de plek van de aankomst van Sinterklaas in Zaanstad.

Schokkend

Schokkend was ook de montagefoto die Van Zeijl op Facebook plaatste, met Sinterklaas op de plek van de vermoorde president Kennedy. ’Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen’, schreef de activist bij zijn sint/Kennedy-foto. Op de reactie ’Ik zie een kind. Maar die is blond... Dus good to go’ reageerde hij met: ’Ja maar die staat veel te ver weg voor al die spetters en zo’.

De omstreden montagefoto met Sinterklaas op de plek van de Amerikaanse president, vlak voordat hij werd doodgeschoten.

De omstreden montagefoto met Sinterklaas op de plek van de Amerikaanse president, vlak voordat hij werd doodgeschoten.© Facebook

Het is het tweede jaar op rij dat Van Zeijl terechtstaat voor het bedreigen van Sinterklaas. Kort voor de landelijke intocht in Dokkum (2017) schreef hij op Facebook: ’We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten.

Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is, zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Met andere woorden zonder twijfel morsdood’. Sinterklaas-acteur Stefan de Walle (bekend van Flodder) deed aangifte.

Botsplinters

De botsplinters-tekst leverde Van Zeijl vorig jaar september een veroordeling op wegens opruiing, hij kreeg een boete van 300 euro. Tijdens de Friese intocht zat de linkse extremist vast.

Vorig jaar werd hij na enkele dagen vrijgelaten. De rechter-commissaris wilde zo voorkomen dat hij langer in voorarrest zou zitten dan zijn mogelijke straf. De intocht in Zaanstad verliep ongestoord. Van Zeijl had een gebiedsverbod.

Lees ook: Grauwe Eeuw-activist opgepakt voor doodsbedreiging Sinterklaas

Van Zeijl en zijn mede-actievoerders dwarsboomden de intocht in Zaanstad ook juridisch. Hun vorig jaar opgerichte stichting Majority Perspective, onder voorzitterschap van Leidse Christa Soeters, verloor een kort geding om de intocht te verbieden.

De activisten stellen dat Zwarte Piet racistisch is. Van Zeijl werd landelijk bekend als leider van De Grauwe Eeuw, de groep die onder meer de standbeelden vernielde in Hoorn (Coen en Bontekoe). Soeters en Utrechter Rogier Meijerink waren al bekend van #Geen4meivoormij.

Montagefoto met actievoerders Rogier Meijerink, Christa Soeters en voorin de auto van president Kennedy Michael van Zeijl.

Montagefoto met actievoerders Rogier Meijerink, Christa Soeters en voorin de auto van president Kennedy Michael van Zeijl.© Facebook

In de aanloop naar de rechtszaak vanmiddag in Alkmaar draait Majority Perspective de zaak om. De stichting doet op Facebook voorkomen of de rechtszaal een podium biedt voor haar strijd tegen ’mensenrechtenschendingen’. Bij het bericht zijn de foto’s waarvoor Van Zeijl zich moet verantwoorden opnieuw geplaatst. Ook staat er een montagefoto bij van de cabriolet van president Kennedy, waarin de gezichten van de drie actievoerders zijn gemonteerd.

Paf

Van Zeijl wordt bijgestaan door advocaat Krit Zeegers. Hij verdedigde dit voorjaar de Nijmeegse studente die bij een anti-racismedemontratie in Amsterdam had gescandeerd ’Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’. Zeegers probeerde aannemelijk te maken dat de leus ironische en gekscherend was bedoeld. De jonge vrouw werd veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur, het Openbaar Ministerie had 180 uur geëist, waarvan 60 voorwaardelijk.

Onze verslaggever Henk Runhaar is bij de rechtszaak aanwezig:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.