Alexandra Radiusprijs voor Edo Wijnen

Alexandra Radiusprijs voor Edo Wijnen
Edo Wijnen in ’Citizen Nowhere' van David Dawson.
© Foto Hans Gerritsen

Edo Wijnen heeft dinsdagavond, 10 september, de Alexandra Radiusprijs toegekend gekregen. De tweede solist van Het Nationale Ballet ontving de prijs uit handen van zijn naamgeefster tijdens het jaarlijkse Balletgala in Opera & Ballet te Amsterdam.

Wijnen is al jaren een van de gezichtsbepalende dansers van Het Nationale Ballet. Al vrij snel na zijn entree bij het gezelschap, in 2010, trok hij de aandacht. Zo maakte hij in 2011 al grote indruk met zijn veerkrachtige sprongtechniek in het programma ’Sterrenstof’ waarmee het gezelschap door het land trok.

In 2017 imponeerde de Belgische danser met de uitvoering van ’Citizen Nowhere’, de solo die choreograaf David Dawson voor hem creëerde. ’Ik ben nooit eerder zo gelukkig geweest in een creatie, omdat Edo me zoveel positieve uitdagingen geeft. Als ik alleen al kijk naar de ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. Hij is puur, slim, krachtig en durft grenzen over te gaan, zich kwetsbaar op te stellen. En hij staat nog maar aan het begin van zijn toekomst’, vertelde de choreograaf toen in een interview in deze krant.

Ook de jury van de Alexandra Radiusprijs is het talent dat Edo Wijnen in huis heeft niet ontgaan. Uit het juryrapport: ’Met zijn sterke techniek, zijn overduidelijke dansplezier, zijn frisse, ontwapenende uitstraling en de manier waarop hij je écht meevoert in elke rol die hij vertolkt: je kunt eenvoudigweg niet niet naar hem kijken’.

Alexandra Radiusprijs voor Edo Wijnen
Edo Wijnen
© Foto Sebastien Galtier

Wijnen werd geboren in het Belgische Deurne. Hij studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en won op jonge leeftijd al belangrijke dansprijzen tijdens de prestigieuze danscompetities van de Youth America Grand Prix en de Prix de Lausanne. Voor zijn rol in Citizen Nowhere werd hij eerder al genomineerd voor de Zwaan voor ‘Meest indrukwekkende dansprestatie’.

De Vlaming is verguld met de Radiusprijs is. ,,Ik heb al veel collega’s hier mogen zien staan, ongelofelijk getalenteerde dansers, veel van mijn idolen en dat ik nu dit rijtje mag aanvullen is een ontzettend grote eer, ik heb er eigenlijk geen woorden voor.”

De prijs werd dit jaar voor de 31e keer uitgereikt. Eerder ging de Alexandra Radiusprijs naar onder anderen Timothy van Poucke, Young Gyu Choi, Maia Makhateli, Anna Tsygankova, Igone de Jongh, Marieke Simons, Clint Farha en Coleen Davis.

Meer nieuws uit Cultuur

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons