Telstar wint met 2-1 van buurman HFC in pikante oefenwedstrijd: ’Bekerderby begint te leven’

Oscar Wilffert van HFC en Rashaan Fernandes vechten om de bal.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Telstar won dan dinsdagavond weliswaar de oefenwedstrijd, het zal zich maar al te goed realiseren dat de bekerwedstrijd tegen Koninklijke HFC volgende maand geen makkie wordt.

Al zal bij Telstar niemand meer lichtjes denken over amateurclubs in de beker. ,,Als ik hier over de beker begin, duiken mensen meteen in een hoekje of beginnen ze zorgelijk te kijken”, zei Andries Jonker na bekendmaking van de loting.

Hij is bekend met het recente verleden van Telstar in de beker. In 2017 werd het met 4-1 naar huis gestuurd door VVSB. Na afloop zat Jerdy Schouten, tegenwoordig speler van Bologna, huilend in de kleedkamer. Vorig jaar liet AFC de witte leeuwen in Amsterdam Zuidoost elke hoek van het veld zien (5-0).

Telstar kan zich dus geen onderschatting veroorloven in de bekerwedstrijd op dinsdag 29 oktober op het sportcomplex aan de Spanjaardslaan. Dat werd ook dinsdag duidelijk. De tweededivisionist kon bij vlagen goed meekomen.

In een open wedstrijd ging het spel op en neer. Toch waren de grootste kansen voor Telstar. ,,Je ziet dat wij een aantal opgelegde kansen krijgen die HFC niet weet te creëren”, zei Jonker na afloop. ,,Ik denk dat we net iets sterker waren. In tegenstelling tot de wedstrijd van afgelopen weekend tegen Cambuur, zag ik vandaag weer het echte Telstar-spel. Het was fris.”

Jonker gaf voornamelijk speeltijd aan de jongens die tijdens de eerste vier competitiewedstrijden vooral op de bank of zelfs tribune zaten. Telstar kwam vroeg op voorsprong door Melle Springer. De IJmuidense middenvelder was vlak voor rust dicht bij een tweede treffer.

Na rust begon ook HFC kansen te krijgen. Het leidde in de 67e minuut vanuit een corner tot een doelpunt met het hoofd van Wessel Boer. Ilias Bronkhorst, zelf oud-speler van de Koninklijke, besliste de wedstrijd in de slotfase met een rake kopbal.

Bij HFC is de dinsdagavond normaal gesproken bedoeld voor conditietraining. ,,Dan is dit toch leuker en beter”, vond trainer Gertjan Tamerus. ,,Het is een nuttige wedstrijd met een goede intensiteit. Beide ploegen hadden de intentie om naar voren te spelen.”

Ondanks dat Tamerus en Jonker naar eigen zeggen nog niet bezig waren met de bekerwedstrijd, beseffen ze dat de derby leeft. ,,Tuurlijk”, reageert Tamerus. ,,De beker is voor ons sowieso een mooi avontuur. Om dan thuis tegen je grote buurman te spelen is mooi. Al word ik nou ook niet elke ochtend wakker met Telstar in mijn hoofd.”

Bij beide clubs lopen spelers rond die een verleden hebben bij de buur. Telstar-aanvoerder Frank Korpershoek is een kind van HFC. De laatste jaren was hij actief in de jeugdopleiding van de Haarlemmers.

Bronkhorst kwam vorig jaar over van HFC naar Telstar. HFC-spits Floris van der Linden speelde tussen 2016 en 2018 bij Telstar, maar kwam nooit tot een echte doorbraak.

Van der Linden speelde dinsdag het grootste gedeelte van de wedstrijd mee. ,,Ik kijk uit naar de bekerwedstrijd, ja. Ik wil mezelf toch graag bewijzen. Het zou prachtig zijn om de winnende te maken. Vandaag verliezen we nipt met 2-1. Volgende maand draaien we het om en wordt het 2-1 voor ons”, zegt hij met een grote glimlach.

Telstar-Koninklijke HFC 2-1

2. Springer 1-0, 67. Boer 1-1, 76. Bronkhorst 2-1.

Telstar Van der Maaten; Sno, Groot, Bronkhorst, Pattynama (88. Berenstein); Aarts, Dijkstra, Springer (75. Najah), Houben; Spranger, Fernandes (75. Kharchouch).

Koninklijke HFC Van Rossum; Morgan, Wilffert (46. Volkert), Boer (75. Kaychochi), Sam Sin; Noordmans (46. Weistra), Dekkers (75. Dekkers), Van Son (67. Haarman), Van Huffel (67. Tadmine); Van der Linden (67. Lewis); Donald

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen

Video uitgelicht