Premium

Plan voor mega-zonneveld met 83.000 panelen in Loenersloot stuit op fel verzet inwoners polderdorp

Plan voor mega-zonneveld met 83.000 panelen in Loenersloot stuit op fel verzet inwoners polderdorp
Poldergebied waar zonnepanelen moeten komen.
© Foto Studio Kastermans
Loenersloot

Inwoners van Loenersloot hebben het bewonerscollectief ’Zonnepanelen het dak op’ opgericht. Aanleiding is het plan om in de nabijgelegen polder tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de A2 een 35 hectare metend zonneveld aan te leggen met 83.000 zonnepanelen.

Het plan is afkomstig van investeerder Begro uit Emmeloord en energiecoöperatie 2030.nu uit Breukelen.

Het plan stuit in het 510 zielen tellende dorpje op grote weerstand. ,,Bewonerscollectief ’Zonnepanelen het dak op’ is voorstander van duurzame energie”, zegt Sander van der Spek namens het collectief. ,,Maar wij vinden dat er bij de keuze van een locatie zorgvuldiger gekeken moet worden naar geschiktheid. En er moet openlijk overleg tussen bewoners, investeerder en gemeente plaatsvinden. Wij zijn gaan inspreken bij een politieke vergadering van de gemeente Stichtse Vecht om ons standpunt kenbaar te maken.”

Twee veehouders in het dorp zouden hun landerijen hebben verkocht/verpacht aan de investeerder, of van plan zijn dit te doen, zodat de energiecoöperatie er een zonneveld met de afmetingen van 60 voetbalvelden op kan vestigen. Van der Spek: ,,Het door Begro en 2030.nu gekozen gebied ligt aan een recreatieve vaar- en fietsroute. Huizen kijken er direct op uit. Bij meer dan veertig huizen en woonarken zal het huidige weidse groene uitzicht worden aangetast. Vanuit toeristisch oogpunt is het onwenselijk om boottoeristen op het riviertje de Angstel, fietsers en wandelaars te laten recreëren te midden van 2, 5 meter hoge zonnepanelen in plaats van de groene polderweggetjes.”

Los van het negatieve effect op de uitstraling van de omgeving, zet het collectief vraagtekens bij de wenselijkheid van zo’n groot zonneveld. ,,De veengrond onder de collectoren droogt uit en verliest haar waterbergende werking”, weet Van der Spek. ,,Hierdoor wordt regenwater sneller afgevoerd door de Angstel, wordt de polder droger met alle negatieve ecologische gevolgen van dien. Daarnaast kunnen zonnepanelen milieu- en bodemverontreiniging veroorzaken omdat bij regen giftige zware metalen uitspoelen in de grond. Wij zeggen dan ook ’het dak op met die zonnepanelen, niet op het gras van onze polder’.”

Het bewonerscollectief heeft een Facebookpagina: Nee tegen zonnepanelen in onze polder.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen