Premium

Leegstaand bedrijfspand in Spanbroek wordt luxe logeeradres

1/2
Spanbroek

Telkens als hij er met zijn vrouw Ingrid langs reed, zag Mark Rood dat het bord ’te koop’ nog steeds tegen de gevel stond. Dat was ruim twee jaar geleden. Mark heeft in eigen dorp Obdam al een reputatie van ’huizenopknapper’ en zag de potentie van het voormalige meubelmakerbedrijf aan de Spanbroekerweg 33.

Anno nu is de gemeente Opmeer met Herberg Spanbroek een luxe groepsaccommodatie rijker waar families kunnen logeren en er ruimte is voor trainingen en vergaderingen. Wethouder Alex Kalthoff noemt het ’een pareltje voor de gemeente’.

Familieproject

De verbouwing is niet vanzelf gegaan. Bijzonder is dat het een familieproject is. Mark: „Het enorme pand leende zich volgens ons voor een appartementencomplex. Maar, zo bleek, dat zag de gemeente dat niet zitten. Een hotel of groepsaccommodatie mocht wel.”

Tijdens de bezichtiging met de makelaar van de grote, lege ruimtes zagen ze bij binnenkomst meteen de grote vochtvlekken op het oude tapijt. Op de bovenverdieping krulde de houten vloer zich in allerlei bochten. Mark maakt zich daar niet zoveel zorgen over: „Ik heb al heel wat huizen verbouwd en zie snel of iets ernstig is. Van buiten had ik al gezien dat het dak in orde was, dus groot kon de waterschade niet zijn. De boosdoener bleek een verschoven dakpan. Als je binnen de boel rustig droog stookt, komt het met zo’n vloer ook wel weer goed.”

Oude sfeer

Samen met zoon Tino en dochters Chrisje en Micky is er geschilderd, getimmerd en getegeld. Ingrid: „Onze herberg maakt samen met het eeuwenoude raadhuisje en het al even oude Kerkhuys deel uit van een bijzonder buurtje binnen de gemeente. Die oude sfeer moest onze herberg ook uitstralen. Zoon Tino, hij studeert bouwkunde, heeft daarvoor stad en land afgezocht naar passende deuren en ornamenten. Zonder daarbij afbreuk te doen aan comfort. Tot aan wifi op alle kamers.” Trots laat ze er op volgen: „Als ik op de reacties af ga is dat volgens mij goed gelukt.”

Enorme klus

De groepsaccommodatie biedt onderdak aan veertig gasten, telt tien slaapkamers, elf luxe douches en dertien toiletten. Ook is er een nieuwe keuken in geplaatst. Mark, van huis uit schilder, weet niet precies hoeveel meter schilderwerk hij achter de rug heeft. „Het was wel een enorme klus. Bovendien telt het pand ook nog eens zeventien dakkapellen.”

Inmiddels hebben de eerste gasten zich gemeld en staat er ook een aantal vergaderingen op de agenda. Ingrid: „Er blijkt grote behoefte te zijn aan luxe groepsaccommodaties. Dat sterkt ons in het vertrouwen dat we met de enorme inspanning die we samen hebben geleverd de juiste keuze hebben gemaakt. Mark en ik zorgen voor de logistieke kant terwijl Chrisje, die rechten studeert, de boekingen en contracten regelt. Micky zorgt voor de marketing en Tino hebben we achter de hand om samen met zijn vader eventuele onderhoudsklussen te doen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen