Premium

Eén minuut op de rommelmarkt is al genoeg voor de echte koopjesjager

Eén minuut op de rommelmarkt is al genoeg voor de echte koopjesjager
Ina en Dries Bijlenga uit Purmerend onderhandelen met Jan Sluis.
© Foto Wim Egas
Monnickendam

,,Hé, we zouden nog aftellen.’’ De speaker van de rommelmarkt bij de Opstandingskerk in Monnickendam is zaterdagochtend net te laat. Zodra de hekken om negen uur aan de kant gaan, stroomt het publiek het terrein op. Tientallen koopjesjagers gaan rechtstreeks op hun doel af.

Eén man rent voorbij de groep bezoekers en rijdt nog geen minuut later met een grote glimlach het terrein af op een zojuist gekochte vouwfiets. Vrijwilliger Jan Sluis vertelt hoe zo’n koop zo snel tot stand kan komen. ,,De indeling van de rommelmarkt is ieder jaar hetzelfde. Mensen weten precies waar ze moeten zijn, in dit geval bij de fietsen dus.’’

Veel tijd om te praten heeft hij niet, de klanten drommen om hem heen. Een vrouw staat met drie fietsen in haar hand. Voor 75 euro mag ze ze meenemen. Een andere koopjesjager probeert hier een stokje voor te steken. ,,Die fiets is precies mijn maat.’’ Hij krijgt bijval van een andere potentiële koper. ,,Eén fiets per persoon toch?’’ Jan trekt zich hier niets van aan en sluit de deal met de eerste gegadigde.

Ina Bijlenga uit Purmerend heeft een zadel tussen een hoop spullen gevonden. ,,Vijf euro’’, probeert Jan. Ina begint te lachen. ,,Voor dat geld kan ik er ook een kopen bij de Action.’’ Een goed argument want de prijs wordt meteen verlaagd naar twee euro. Haar man Dries zoekt en vindt een fietsband. Jan hangt de band bij Dries om de nek en vertelt dat hij hem zo mee mag nemen.

,,Ik kijk de mensen aan en bedenk ter plekke een prijs’’, legt hij uit. ,,Onderhandelen kan natuurlijk altijd. We moeten toch van alle spullen af.’’ De rommelmarkt is ieder jaar een succesvol evenement. De opbrengst wordt zoals altijd verdeeld onder een aantal goede doelen.

Vrijwilliger Ria Hulleman bewaakt een grote stapels puzzels. Voor een euro per stuk worden ze verkocht. ,,Veel mensen willen een puzzel van Jan van Haasteren, maar die zitten er dit jaar helaas niet tussen.’’ Wie een puzzel koopt, loopt het risico dat deze niet compleet is. Voor de echte liefhebber is er niets erger dan er na 999 puzzelstukjes achter komen dat je het laatste stukje mist. ,,Tachtig procent van de puzzels hier is compleet’’, schat Ria . ,,Maar we controleren dit niet. Ik ben ooit na afloop een koper tegengekomen bij de supermarkt. Hij werd heel boos dat zijn puzzel niet compleet was. Ik kan daar niets aan doen. Een euro betalen voor het goede doel is sowieso goed toch?’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen