Premium

Weer rechtszaak om bouw Windpark Spuisluis bij Velsen-Noord, bezwaarmakers vermoeden link met verdwijnen woonschepen

Weer rechtszaak om bouw Windpark Spuisluis bij Velsen-Noord, bezwaarmakers vermoeden link met verdwijnen woonschepen
De windmolens komen in 2020 bij Velsen-Noord te staan, als het aan energiebedrijf Eneco ligt.
© archieffoto
Haarlem

De zes grote turbines die wat energiebedrijf Eneco betreft binnen afzienbare tijd als Windpark Spuisluis bij Velsen-Noord komen te staan, zijn binnenkort weer inzet van een rechtszaak. Althans, indirect.

De IJmuidenaar Dirk Weidema en het voormalige provinciale statenlid Marnix Bruggeman (SP) kruisen woensdag 18 september bij de Haarlemse bestuursrechter de degens met juristen van de gemeente Velsen. Zij proberen namelijk nog altijd te achterhalen hoe het nu precies zit met de aanleg van het windmolenpark.

Is er een link tussen de komst van de turbines en het verdwijnen van woonschepen die daar in de buurt - bij de Noordersluisweg - liggen? Daarover willen Bruggeman en Weidema volstrekte helderheid krijgen. Omdat Velsen slechts deels tegemoet is gekomen aan een WOB (wet openbaarheid van bestuur)-verzoek dat zij al enige tijd terug op tafel legden, stappen ze naar de rechter. Weidema en Bruggeman hopen zo alsnog vertrouwelijke nota's en officiële brieven onder ogen te krijgen.

,,De diverse betrokken instanties stellen dat de verplaatsing van de woonschepen niets te maken heeft met de bouw van Windpark Spuisluis. Waarschijnlijk zijn zij bang voor schadeclaims. Wij vermoeden dat er wel degelijk een verband bestaat. We gaan dan ook in beroep tegen de beslissing van de gemeente Velsen waarna we slechts agenda's van overleg tussen Velsen, de provincie en Rijkswaterstaat kregen’’, verduidelijkte Bruggeman eerder in deze krant.

Achterkamertjespolitiek

Geert en Betty Hendriksma, bewoners van de voormalige ijsbreker Walvis, denken dat er sprake is geweest van achterkamertjespolitiek. Hun onderkomen ligt al sinds 1982 aan de 3e Rijksbinnenhaven in Velsen-Noord. Maar de Hendriksma’s dreigen door de komst van de windmolens straks op zoek te moeten naar een andere woonplek.

De Walvis en andere schepen bij de plekken waar de windmolens komen te staan, liggen daar in feite illegaal. Ze worden tot 2023 gedoogd, maar moeten dan verdwijnen. Geert Hendriksma maakte eerder duidelijk dat hij en andere scheepsbewoners willen worden ’gecompenseerd’. Zij hopen op een andere ligplek of - sowieso - een schadevergoeding.

Eneco weet nog niet weet wanneer de turbines voor Windpark Spuisluis kunnen worden geleverd. In oktober moet dat duidelijk worden, is de bedoeling. Als de turbines volgend jaar bij de sluis en op de landtong Velserkom staan, kunnen ze volgens een zegsvrouw waarschijnlijk ook in 2020 gaan draaien.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen