Stadion AZ kreeg elk jaar akkoord van de gemeente, maar werd niet gecontroleerd

Stadion AZ kreeg elk jaar akkoord van de gemeente, maar werd niet gecontroleerd
In het stadion van AZ is inmiddels een begin gemaakt met het verwijderen van de ingestorte delen van het dak.
© Foto ANP
Alkmaar

De gemeente Alkmaar heeft na de bouw van het AZ-stadion nooit meer gecontroleerd of de constructie nog wel veilig was. Wel werd elk jaar een document getekend, waarin staat dat de veiligheid van de constructie is gecontroleerd.

Dat meldde het tv-programma ’Nieuwsuur’ zondagavond. Het programma ging na hoe het in Nederland staat met veiligheidscontroles van voetbalstadions en onderzocht hoe de gemeente Alkmaar het stadion van AZ controleerde. Vorige maand stortte een deel van het stadiondak in.

(Lees hier alle artikelen over het ingestorte AZ-dak)

Een ambtenaar van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht voerde in het voorjaar van 2018 bij AZ wel ’een visuele controle’ uit, maar die was slechts gericht op de brandveiligheid: aanwezigheid van blusmiddelen, ontruimingsplannen en vluchtroutes. Dat gebeurde tijdens een wedstrijd. Naar de veiligheid van de constructie werd niet gekeken.

Alle profclubs moeten van de voetbalbond KNVB jaarlijks een veiligheidsverklaring afgeven. Daarin staat onder meer dat de constructieve veiligheid van het stadion is gecontroleerd. Burgemeester Piet Bruinooge en AZ-directeur Robert Eenhoorn hebben de laatste jaren die verklaring ondertekend, terwijl echte controles dus helemaal niet uitgevoerd werden.

De gemeente staat volgens ’Nieuwsuur’ op het standpunt dat de veiligheid van de constructie voldoende getoetst is bij het verlenen van de bouwvergunning en bij de oplevering. Het stadion is in 2006 in gebruik genomen. Daarna is er volgens de gemeente geen reden meer geweest om ernaar te kijken.

Alkmaar spreekt tegen dat de controles op de constructie van het stadion niet goed zijn uitgevoerd, omdat ’er geen wettelijk, dan wel voorgeschreven kader is hoe getoetst moet worden’.

Volgens de vereniging Bouw- en Woningtoezicht is de controle op voetbalstadions ’een lege huls’. ,,Het is een soort schijnveiligheidscontrole. De ambtenaren zijn er ook niet gespecialiseerd genoeg voor’’, zegt Wico Ankersmit in het tv-programma.

De vereniging Bouw- en Woningtoezicht ging in acht steden na hoe de controles worden gedaan. ,,Zulke controles zou je door gespecialiseerde bureaus moeten laten uitvoeren. Maar ik ben geen gemeente tegengekomen die met de benodigde apparatuur een stadion echt grondig gecontroleerd heeft.’’

Stadion AZ kreeg elk jaar akkoord van de gemeente, maar werd niet gecontroleerd
Het deel van het dak dat vorige maand instortte.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen