Premium

Dak van Haarlemse sportclub Onze Gezellen levert stroom op voor bewoners in de omgeving

Dak van Haarlemse sportclub Onze Gezellen levert stroom op voor bewoners in de omgeving
Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Coöperatie Kennemer Energie en Omnisportvereniging Onze Gezellen.
Haarlem

Het dak van de sporthal van de Haarlemse Omnisportvereniging Onze Gezellen levert vanaf eind deze maand stroom op voor ongeveer 45 huishoudens. Ook de sportclub zelf heeft straks elektriciteit dankzij de collectieve zonnestroominstallatie die daar wordt geplaatst.

Vorige week tekenden voorzitter George de Haan en secretaris Menno Schelfaut van Onze Gezellen en voorzitter Erna Hollander van Coöperatie Kennemer Energie een overeenkomst om samen te werken. De aanleg van de installatie begint maandag over een week.

De coöperatie is bezig met meerdere collectieve zonnedaken in Haarlem en omgeving, vertelt bestuurslid Joost Kok. Eind vorig jaar werd op het dak van het Nova College op de hoek Zijlweg-Westelijke Randweg een installatie geopend, waarvan ook bewoners in de omgeving profiteren. Naar andere gebouwen met daken met een groot oppervlakte wordt gezocht. Het kan bijvoorbeeld gaan om scholen, sportcomplexen of bedrijven. Binnenkort wordt een collectieve zonnestroominstallatie gerealiseerd bij het IJmuidense Autobedrijf Stormvogels.

Voor de nieuwe collectieve installatie bij Onze Gezellen kunnen zich nog afnemers melden, vertelt Kok. Het gaat om ongeveer zeven huishoudens. Afnemers moeten gevestigd zijn in bepaalde postcodegebieden in de buurt. In deze ’postcoderoos’ liggen onder meer delen van Haarlem-Noord, Velserbroek en Santpoort-Noord.

,,Het mooie aan een collectief dak is dat bewoners in het postcodegebied rond het gebouw kunnen participeren. Daarmee kunnen zij hun energierekening onmiddellijk verlagen met lokaal opgewekte duurzame stroom’’, legt voorzitter Hollander uit. Het kan bijvoorbeeld een alternatief zijn als het eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen of voor wie een woning huurt.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen