Premium

’Buurthuis De Lelie in Hilversum gaat niet samen met een school’

’Buurthuis De Lelie in Hilversum gaat niet samen met een school’
De sloop van het afgebrande buurthuis in maart 2017.
© Archieffoto: Studio Kastermans
Hilversum

Stichting Buurtpost Zuid vreest dat buurthuis De Lelie straks ondergesneeuwd raakt als de gemeente het streven naar een multifunctioneel centrum in Hilversum-Zuid doorzet. Dat zegt Gonny van Reede namens de stichting, de organisatie achter het twee jaar geleden afgebrande buurthuis.

Buurtpost Zuid pleit voor een ’integrale kijk op het hele terrein’. Resultaat hiervan zou - wat betreft de Buurtpost dus - moeten zijn dat buurthuis, kinderopvang en Paulusschool alle drie een nieuwe plek krijgen.

Ze mogen dan best onder één gezamenlijk dak zitten maar moeten verder wel nadrukkelijk los van elkaar zijn. Zo min mogelijk gezamenlijk gebruik dus.

Gezamenlijk gebruikt

De gemeente streeft naar de bouw van een nieuw multifunctioneel gebouw waarin niet alleen het buurthuis maar ook de school en de kinderopvang een plek krijgen. Voorwaarde bij een multifunctioneel gebouw is voor de gemeente dat er daadwerkelijk zo veel als mogelijk gezamenlijk wordt gebruikt.

Wethouder Arno Scheepers zegt hier anderhalf miljoen voor te willen uittrekken. Voor alleen een nieuw buurthuis heeft hij de helft beschikbaar.

Huiverig

Buurtpost Zuid is huiverig voor gezamenlijk gebruik. ,,Een buurthuis is toch wel erg verschillend van een school en een kinderopvang”, onderstreept Van Reede. ,,Als voorbeeld: bij ons moet iedereen binnen kunnen lopen, bij een school juist niet.” Daarbij komt: ,,Het is ons buurthuis dat is afgebrand en dat vervangen moet worden. Het voelt alsof dat nu wordt gebruikt om een ander doel te verwezenlijken."

Onder druk

Buurtpost Zuid voelt zich onder druk gezet. ,,Voor 750.000 euro krijgen we een minimaal buurthuis. En sinds dat bedrag van 750.000 euro is vastgesteld zijn de prijzen in de bouw natuurlijk ook flink gestegen. Voor anderhalf miljoen kan je natuurlijk een veel mooier gebouw neerzetten. Maar is dat het gebouw dat wij willen?”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen