Cocaïnezaak in België tegen Enkhuizer visser Corné Buis loopt nog, na vondst tien mille aan boord en verborgen ruimte

Cocaïnezaak in België tegen Enkhuizer visser Corné Buis loopt nog, na vondst tien mille aan boord en verborgen ruimte
Corné Buis in zijn nieuwe garnalenkotter.
© Foto Corné Buis
Enkhuizen

Met zijn eigen kleinere vissersbootje EH215 was Corné Buis naar eigen zeggen aan het vissen op de Noordzee, toen hij begin 2016 een net in de schroef had gekregen en daarom in de haven van Nieuwpoort in België belandde. De politie vond toen aan boord bijna tien mille aan cashgeld en sporen van cocaïne. En een verborgen ruimte. Het parket in Veurne vermoedde dat hiermee drugs werden vervoerd.

Onderzocht werd of er verband bestond met een vastgelopen boot in Cadzand, waarop honderden kilo’s cocaïne en vier Nederlandse mannen werden aangetroffen.

Corné Buis belandde toen met nog twee Enkhuizer mannen en een Bulgaarse man in het gevang op verdenking van bezit en handel in cocaïne. Het scheepje werd in beslag genomen.

De vier werden na enige tijd op borgtocht vrijgelaten, maar de zaak loopt nu nog steeds. ,,Ik zou rond deze tijd weer voor moeten komen, maar dat ging niet door’’, zegt Corné Buis.

’Geen bewijzen’

De Enkhuizer ontkent niet dat hij daar destijds was met zijn schippersbootje. Maar de beschuldiging van cocaïnebezit en -handel werpt hij verre van zich.

,,Bij Duinkerken was toen juist een schip vol cocaïne gevonden. Eén van de mensen aan boord van dat schip was de vorige eigenaar van mijn vissersbootje EH215. Hij probeert zijn drugshandel in onze schoenen te schuiven’’, aldus Buis.

,,Wij kwamen op borgtocht vrij, maar mijn advocaat verwacht dat wij helemaal worden vrijgesproken. Ze hebben geen bewijzen. Ik wil ook die borgtocht terug.’’

Lees ook: Enkhuizer vissers Gerrit en Corné Buis zeggen IJsselmeervisserij vaarwel en jagen nu op garnalen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen