Premium

Eerste onderneming vliegt Broedmachine uit: bakkerij 1Hoog bakt brood op de Begijnenstraat in Beverwijk

Eerste onderneming vliegt Broedmachine uit: bakkerij 1Hoog bakt brood op de Begijnenstraat in Beverwijk
Wilma en Charlotte Laarhoven van bakkerij 1Hoog in hun nieuwe pand aan de Begijnenstraat.
© Foto Ronald Goedheer
Beverwijk

In de Begijnenstraat in Beverwijk zit sinds woensdag een ambachtelijke bakkerij waar je ook een kopje koffie of thee kan drinken. Bakkerij 1Hoog is de eerste onderneming die de Broedmachine heeft verlaten. ,,Het is mooi als iemand op eigen benen kan staan’’, zegt wethouder Serge Ferraro van economische zaken. ,,De Broedmachine is een meerwaarde voor Beverwijk.’’

De broedplaats aan de Parallelweg heeft als pilotproject in 2017 en 2018 gemeentelijke subsidie ontvangen. Een bedrag van 50.000 euro was nodig voor het opstarten van een betaalbare plek voor startende creatieve ondernemers.

De Broedmachine heeft dat geld nu verantwoord. De exploitatie is voor de komende acht jaar rond. De Broedmachine kan op eigen kracht verder. Ferraro is daar blij mee. ,,Dat is wat je wil.’’

Wat hij mooi vindt, is dat het sociale aspect van de Broedmachine groter is dan ze hadden verwacht. ,,Er komen mensen naar de Broedmachine en die voelen zich er thuis.’’ Ze hebben 172 leden.

Kruisbestuiving

De Broedmachine heeft de ambitie om de IJmond mooier, leuker en creatiever te maken. Belangrijk element is kruisbestuiving: de bierbrouwer probeert bier te maken van de schillen van de koffiebonen van de koffiebrander en de fotograaf maakt foto’s van de snaarinstrumenten van de Timples-bouwer.

Wilma en Charlotte Laarhoven, moeder en dochter, hadden tijdelijk onderdak in de Broedmachine. Ze begonnen thuis met een broodmachine, kochten een broodbakoventje en gingen ook hun eigen desem maken met wilde gist. Moeder en dochter gingen het brood verkopen. Thuis bleek dat niet handig meer.

Het oventje stond op de eerste verdieping, vandaar ook de naam 1Hoog. Zoon en broer Sjoerd van de Zeeboerderij IJmond wees ze op de Broedmachine waar ze in maart begonnen. Daar begon het ook te kriebelen. ,,Het leek ons leuk om een eigen winkel met bakkerijtje te hebben’’, vertelt Wilma.

Sleutel

,,Charlotte liep met haar vriend door dit straatje en zagen dit pand leeg staan. In juni kregen we de sleutel en afgelopen woensdag zijn we opengegaan.’’ Ze voelen zich erg welkom. De loop zit er al in. ,,Er blijk behoefte aan te zijn en de winkeliers uit de straat kwamen met een bloemetje ons succes wensen.’’

In het pandje waar voorheen een kapper zat hebben moeder en dochter met behulp van familie een sfeervol winkeltje weten te creëren. Ook hier bakken ze hun broden zelf, maar ook croissantjes en ontbijtkoeken om maar iets te noemen. Het brood is vers, diezelfde dag nog gebakken.

,,Van biologisch meel, wat betekent dat het 24 uur moet rijsen’’, legt Charlotte uit. ,,Dan verteert het beter en het geeft superveel smaak aan het brood en de korst.’’ Ze bakken geen brood om weg te gooien. Daarom zegt Wilma: ,,Je kunt beter brood bij ons bestellen, dan weet je zeker dat we het hebben.’’

Bakkerij 1Hoog op de Begijnenstraat is van woensdag tot en met zaterdag open van 8 tot 15 uur.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen