Premium

Tooske Ragas kan geen gekookte bloemkool meer zien

Tooske Ragas kan geen gekookte bloemkool meer zien
Tooske Ragas.
© Foto Stef Nagel

Eigenlijk vond ze het altijd een beetje eng, dat kokkerellen. Ze was toch zeker geen kok? Desondanks brengt Tooske Ragas haar eerste eigen kookboek uit. Met ’Appeltje, eitje!’ hoopt ze nu anderen te inspireren in de keuken.

Lang dacht de presentatrice dat koken moeilijk was. Iets met talloze ingrediënten die je net niet in de buurtsuper kunt halen, een bereidingstijd waar je u tegen zegt en recepten die vragen om militaire precisie. En succes is niet verzekerd, zelfs niet wanneer je alles volgens het (kook)boekje doet. Heel frustrerend, vindt Tooske.

„Niemand heeft toch de tijd om de hele dag in de keuken te staan voor iets wat misschien niet eens lekker is? En het is ook niet leuk als je iets maakt en niemand is er blij mee. Daarom wilde ik dit boek zo graag maken. Ik miste een praktisch boek met gerechten die niet kunnen mislukken, eentje voor gewone mensen die lekker willen eten zonder veel moeite te doen.”

„Zo moet ik vaak genoeg om half zes nog bedenken wat ik die avond weer op tafel ga toveren. Dan kies ik voor een altijd-goed-recept: makkelijk, snel en gegarandeerd lekker. Ik bedacht me dat al mijn vriendinnen wel een recept hebben dat ze maken in zo’n help-wat-ga-ik-nu-eens-koken-situatie. Als we die recepten nou eens uitwisselen, dacht ik, dan hebben we allemaal iets nieuws te serveren mét succesgarantie.”

Proefkonijnen

Met zo veel nieuwe mogelijkheden werd er de afgelopen maanden heel wat afgekookt in Huize Ragas. Recepten werden getest (is het binnen het half uur te maken?), samengevoegd (iedereen doet wel wat met pesto) en gewijzigd (moeilijke ingrediënten eruit!). Met vier (pre)puberende kinderen (17, 12, 11 en 9) en een echte Bourgondiër als wederhelft, heeft Tooske aan hongerige proefkonijnen geen gebrek.

„Mijn gezin testte heel enthousiast. Het waren de kinderen die zeiden: „Mam, jij moet echt een boek maken!.” Ook echtgenoot Bastiaan is blij met mijn kookkunsten. Ik krijg er tegenwoordig complimenten over. Zo van: ’Dat heb je lekker gemaakt, schat!’ Vroeger zei hij niet zoveel tijdens het eten. Hij vindt namelijk dat ik vroeger niet kon koken, haha.”

Ze kreeg ’het vak’ dan ook niet met de paplepel ingegoten. „Mijn moeder was niet zo van het koken: iedere maandag stond er bloemkool met gekookte aardappelen en worst op het menu. Ik kan nu dus geen gekookte bloemkool meer zien!”

De ommekeer kwam in 2015 toen de presentatrice samenwerkte met chef-kok Jonathan Karpathios voor het programma ’Van Hollandse bodem’. „Toen is er echt een knop omgegaan. Ik deed altijd precies wat er in zo’n boek stond, maar hij leerde me dat je gerechten je echt eigen kunt maken. Koken is veel leuker nu ik dingen durf toe te voegen of juist weg te laten.”

Zwaardere maaltijd

Hoe een typisch Tooskegerecht eruitziet? „Veel groenten! Maar er staan niet alleen maar supergezonde dingen in het boek, hoor. Ik kan prima leven op kip met gegrilde groenten, maar mijn man en opgroeiende kinderen hebben een zwaardere maaltijd nodig. Ik doe ook niet aan drie keer over de kop macrobiotisch-veganistisch. Bewust eten vind ik belangrijk - iedere dag vlees hoeft natuurlijk niet - maar we hoeven ook niet van de één op de andere dag aan de gestampte noten.”

En dus kan Bastiaan - groot liefhebber van alles met champignons, room en spekjes - zijn hart ophalen. „Al vindt-ie quinoa ook heel lekker.”

De familie Ragas bestaat sowieso niet uit moeilijke eters. Vorig jaar ging het hele gezin nog vier maanden op wereldreis door Afrika en Azië en daar schaft de pot natuurlijk andere dingen dan thuis. „Gelukkig lusten de kinderen bijna alles, dat is fijn. Al hebben we op reis wel een eigen koelkast gemist en de luxe te eten wat je wil, wanneer je wil. We werden op een gegeven moment allemaal wel wat week van drie keer per dag noodles.” Eenmaal terug in Nederland was het dus een uitgemaakte zaak: even niet meer uit eten en lekker zelf koken.

Inmiddels is dat voor Tooske appeltje-eitje, maar een boek uitbrengen is dat zeker niet. „Ik hoef het wiel echt niet opnieuw uit te vinden, maar ik wil ook niet de zoveelste BN’er zijn met een kookboek. Ik hoop hiermee echt iets te kunnen toevoegen en de angst om te koken bij anderen een beetje weg te nemen. Ik vind dit misschien wel het spannendste wat ik ooit heb gedaan. Dit is echt mijn eerste project alleen. Of het aanslaat of niet heb ik dus helemaal aan mezelf te danken.”

’Appeltje, eitje’ is verschenen bij uitgeverij Het Spectrum. Prijs: 20,99 euro.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.