Premium

HVC in Alkmaar verbrandt toch bedrijfsafval van in problemen geraakt verwerkingsbedrijf AEB uit Amsterdam

HVC in Alkmaar verbrandt toch bedrijfsafval van in problemen geraakt verwerkingsbedrijf AEB uit Amsterdam
Afval uit Amsterdam gaat in Alkmaar de verbrandingsovens in.
© Foto ANP
Alkmaar

Ook HVC in Alkmaar verwerkt bedrijfsafval afkomstig van het zwaar in de problemen geraakte AEB (Afval Energie Bedrijf) Amsterdam.

In de HVC-ovens blijkt vanwege de wankele situatie van AEB sinds ruim een maand geen Brits importafval meer te worden verbrand.

Ruimte

De ruimte die deze maatregel oplevert, in 2018 ging dat om ruim 60 miljoen kilogram, wordt benut om Amsterdams afval in te nemen.

Vier van de zes verbrandingslijnen van AEB stilgelegd vanwege de slechte technische staat en daarmee gepaard gaande veiligheidsrisico’s.

Importbeperkingen

,,Nu de ovens in Amsterdam grotendeels zijn uitgevallen, heeft de Vereniging Afvalbedrijven, waar HVC lid van is, bij de minister gevraagd om importbeperkingen’’, aldus HVC-woordvoerster Monic van Eerden.

,,In goed overleg tussen bedrijven en ministerie helpen wij mee Amsterdams bedrijfsafval netjes te verwerken, zodat dit niet hoeft te worden gestort.’’

Hergebruik

HVC is actief voor 46 Nederlandse gemeenten, waarvan 24 in Noord-Holland, en zes waterschappen.

Afvalverbranding zorgt voor 25 tot 40 procent van de jaaromzet (ruim 342 miljoen euro). De rest haalt het afval-/energiebedrijf uit inzameling en hergebruik van afval.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen