Onderzoeksraad: Ongeluk Bernhardbrug door nalatigheid Zaanstad

Rob Swart
Zaanstad

De gemeente Zaanstad heeft na het eerste brugongeluk op de Den Uylbrug onvoldoende gedaan om de bruggen beter te beveiligen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor de Veiligheid woensdag in een rapport over het tweede ongeluk, op de Bernhardbrug in november.

De raad ziet grote gelijkenissen tussen de twee ongelukken. In beide gevallen had de brugbedienaar onvoldoende zicht op de brug. De presentatie in de centrale was verwarrend en bovendien bewoog de klep van de brug in het camerabeeld. Daardoor had de bedienaar niet de mogelijkheid om de brugopening tijdig te onderbreken.

Omdat de twee ongelukken sterk op elkaar lijken, heeft de Onderzoeksraad gecontroleerd wat Zaanstad heeft gedaan met de aanbevelingen van de raad na het eerste ongeluk (bekijk het rapport ook onderaan dit artikel). Volgens woordvoerster Sara Vernooij van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid begon Zaanstad voortvarend met inventariseren wat er moest verbeteren maar is het daarbij gebleven. De verbeteringen zijn bij andere bruggen dan de Den Uylbrug niet in praktijk gebracht.

Lees ook: Redders in Zaans brugdrama: ’Ik probeerde hem nog met een tik tot leven te wekken’

,,Als de geïdentificeerde tekortkomingen direct waren opgepakt, was de kans op het maken van fouten in de brugbediening aanzienlijk verkleind. Pas na het ongeval op de Prins Bernhardbrug werden er in de gemeenteraad kritische vragen gesteld over de voortgang van het verbetertraject en het uitblijven van maatregelen zoals het zichtbaar maken van het beweegbare deel van de brug’’, schrijft de Onderzoeksraad.

De raad publiceert deze woensdag het rapport over het tweede ongeluk. Het is daarna aan Zaanstad wat er mee gebeurt.

De raad gaat wel pleiten voor een landelijke standaard voor het bedienen van bruggen op afstand, omdat ook andere steden problemen hebben gehad. Volgens Vernooij heeft Rijkswaterstaat voor de eigen bruggen wel zo’n standaard waaraan de bediening moet voldoen. Bruggen van andere overheden hoeven daaraan niet te voldoen.

Lees ook: ’Echtpaar dat van Zaandamse brug viel, zag waarschuwingslicht niet’

Bij het ongeluk op de Den Uylbrug kwam in 2015 Marijke Fontijn om het leven. Vorig jaar viel een ouder echtpaar toen de Bernhardbrug open ging terwijl zij op het bewegende deel liepen. De man kwam in het water terecht en de vrouw viel op het wegdek. Zij raakten beiden zwaar gewond.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.