Nieuwe filmpjes bij maquette Hoorn in Gouden Eeuw
De maquette van Hoorn in de Gouden Eeuw is geheel vernieuwd en voorzien van nieuwe filmpjes.© Foto WFM
De driedimensionale maquette van Hoorn in de Gouden Eeuw in 1650 in het Westfries Museum is geheel vernieuwd.
De maquette - vijf bij zes meter groot, met 2000 panden op een schaal van 1:300 - is in de jaren tachtig gemaakt door de inmiddels overleden Jack Buiten. Hij deed daar met hulp van acht vrijwilligers van Oud Hoorn zes jaar over.
De maquette staat sinds 2010 in het museum. Hij is onlangs opnieuw gerenoveerd. Ook de bijbehorende filmprojectie is vernieuwd. Met de modernste technieken op het gebied van licht, beeld en geluid worden bezoekers door vijf Horinezen met uiteenlopende achtergrond rondgeleid. Dat zijn Boudewijn van Langen (architect), Dick Appel (docent), Hieke Stapel (stadsgids), Huub Ursem (stadsgids) en Bram Nijenhuis (schipper Halve Maen).
Op zaterdag 14 september, Open Monumentendag, wordt de maquette officieel in gebruik genomen. Bezoekers met de gids van Open Monumentendag hebben op vertoon van die gids gratis toegang tot het museum.
De maquette is een getrouwe, driedimensionale weergave van de stadsplattegrond van de wereldberoemde kaartenmaker en uitgever Joan Blaeu. Die stadsplattegrond was onderdeel van een project waarin alle steden van de wereld voorkwamen. In 1649 verschenen de eerste delen van de stedenatlas met 200 kaarten en beschrijvingen van de belangrijkste steden in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden, waaronder Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.
Hoorn staat in de stedenatlas weergegeven als een prachtige gegraveerde kaart op folioformaat en in vogelvluchtperspectief, zoals in die tijd gebruikelijk was. De kaart laat de stad op het hoogtepunt van zijn macht en welvaart zien.