Herstelwerk in Wognumse kerk tussen resten uit 11e eeuw

Robin Wijdenes (l) en Peter Ootes zijn nog bezig met de nieuwe fundering in de kerk.© Foto Holland Media Combinatie/Martin Menger

Martin Menger
Wognum

De protestantse kerk in Wognum wordt onder handen genomen. Een verzakking, ontstaan door een ’moderne’ verbouwing wordt recht gezet. Met een vondst uit de 11e eeuw als gevolg.

Wognumer Peter Ootes en Robin Wijdenes uit Medemblik zijn namens bouwbedrijf Wit bezig met de klus. Het statige monument aan de Raadhuisstraat had alle bouwkundige aandacht nodig, omdat de tussenwand beetje bij beetje verzakte. Hoog tijd dus om op de begane grond, tussen het schip en de achterzaal, in te grijpen. De vloer van de oude dekstenen is weggehaald, zodat de fundering kon worden blootgelegd.

Maar dat was niet het enige: tijdens het werk kwam ook Archeologie West-Friesland langs, om mee te kijken. En tussen alle bouwsporen door werd ook een deel van de fundering van vermoedelijk het eerste kerkgebouw zichtbaar. Deze bouwsporen wijzen naar de elfde eeuw, meldt koster Hannelore Lamers van de kerk trots.

Nu toch de zakkende tussenwand is weggehaald voor het herstelwerk, grijpt het kerkbestuur de kans om een paar verbeteringen door te voeren. Zo komt er een toilet voor mindervaliden, en wordt de meterkast verplaatst. Daarnaast wordt ook de keuken en het uitgifteloket voor de koffie gemoderniseerd.

Ootes en Wijdenes hebben de handen vol gehad aan het boren van twee extra lange funderingspalen, waarop een stevige stalen balk komt te rusten. Dat is letterlijk de nieuwe fundering voor de tussenwand en alle vernieuwingen. ,,Dit is een speciale klus”, vertellen ze tussen de bedrijvigheid door. ,,Het is ook bijzonder dat er vrijwilligers zijn komen helpen toen we bijvoorbeeld de schouw moesten weghalen.”

Eind oktober is de verbouwing klaar, zo verwacht de protestantse gemeente Het Vierkant.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen