Eerste zelfvoorzienende nederzetting met vakantiewoningen op Marker Wadden [video]

Aanlegsteiger Marker Wadden© TMG

ANP
LELYSTAD

Natuurmonumenten is woensdag begonnen met de bouw van de eerste nederzetting op de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden. De gebouwen krijgen geen aansluiting op openbare nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, water en riolering. Alles wordt ter plekke opgewekt, opgepompt en gezuiverd. „Afvalwater zuiveren we zelf, het drinkwater komt uit de duintjes, zonnepanelen zorgen voor stroom”, zegt een woordvoerder van de natuurorganisatie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De zelfvoorzienende nederzetting bestaat uit onder meer vier vakantiewoningen, een bezoekerscentrum, horecagelegenheid, een werkschuur, onderzoeksstation, beheerdershuisje, slaapgebouw en een kantoor voor eilandwachters en de havenmeester. Ze zijn gebouwd van duurzaam hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten.

Uitkijktoren de Steltloper© Foto: Straystone/Peter Leenen

Naar verwachting worden de eerste gebouwen in het najaar opgeleverd. In het voorjaar 2020 moet alles klaar zijn. Met de bouw is een totale investering van zo’n 4 miljoen gemoeid, voor het grootste deel gefinancierd door Natuurmonumenten.

Lees ook: Genieten van nieuw eiland

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen