’Onmogelijk’ gebouw Gasservice Heemskerk wordt toch monument

Het gebouw van de Gasservice.© Ronald Goedheer

Eric Kok
Heemskerk

De Piet-Blomgebouwen in Heemskerk worden gemeentelijke monumenten. Dat geldt zowel voor het Gaskasteel, het oude hoofdkantoor van het gasbedrijf, als het bijgebouwtje van de Gasservice Kennemerland.

Gasservice ziet geen mogelijkheden voor het gebouw aan de Winterkoning. „Verkopen, verhuren, verbouwen, we hebben alles geprobeerd met het kleine Piet-Blomgebouw in Heemskerk. Maar niets is haalbaar”, zeggen de commissarissen Gerard Bruijnse en Ron Schaasberg. Ze willen het gebouw slopen en er een nieuw gebouw neerzetten.

Wethouder Aad Schoorl is het niet met ze eens. ,,Het is mogelijk om acht appartementen in het gebouw te maken. Om het financieel haalbaar te maken, zou de huur in de vrije sector komen te liggen, met een huur van meer dan 900 euro per maand.’’ Schoorl beseft dat ,,een ingrijpende verbouwing nodig is, waarbij niet alle monumentale waarden behouden blijven.’’

Het Gaskasteel ligt simpeler. De plannen zijn minder ingrijpend. Er zijn al appartementen tegen het oude kantoorgebouw aangebouwd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.