Hilversummers massaal in actie: ’Als je aan Palomino komt, kom je aan ons’

Maggy Schenk is gek op Palomino.

Hilversum

’Als je aan Palomino komt, kom je aan ons’. Het besluit van C&A om het paard niet mee te nemen naar de nieuwe winkel die donderdag in Hilversum opent, vinden Hilversummers onbegrijpelijk.

’Palomino moet blijven’. Lezers reageren massaal op de oproep van deze krant of het paard een plek moet krijgen op de nieuwe locatie, het oude V&D-pand. Uit de reacties blijkt dat Palomino niet zomaar een paard is. Hilversummers hóuden van het beest. Een ritje op de rug van Palomino is al generaties het hoogtepunt voor kinderen die een bezoek brengen aan C&A. ,,Onze twee kinderen en kleinkinderen vinden het geweldig om er op te mogen. Ons kleinkind dat in november geboren wordt wil er in de toekomst ook op zitten”, weet Noortje de Boer-Vermeijs.

Hooi en water

Oud filiaalhouder van C&A Hilversum, Ton van der Hoorn, heeft mooie herinneringen aan Palomino laat hij weten. ’Ruim 26 jaar heb ik hem naar buiten gereden. Na sluiting weer naar binnen om hooi en water te geven’, mailt hij met een smiley. Palomino. Wie is er niet groot mee geworden?

Het paard van C&A roept warme gevoelens op bij heel veel Hilversummers. Ze doen een dringend beroep op C&A om het paard donderdag mee te verhuizen naar de nieuwe winkel. Om half tien open de kledingwinkel de deuren in het oude V&D-pand. Nijntje wordt dan het nieuwe gezicht. Palomino gaat in Hilversum met pensioen, meldde C&A. Die mededeling doet Hilversummers verdriet. De oproep van deze krant of Palomino moet blijven leverde een stroom van reacties op via mail en de Facebookpagina van de krant.

Lees ook: Nieuwe winkel C&A bijna open in Hilversum, maar waar is Palomino?

Jeugdsentiment

Rode draad: Palomino is nostalgie en jeugdsentiment. En mag zeker niet op stal. Het paard hoort in de winkel. Astrid Bos meldt: ’Het oude paardje moet blijven, Ben nu 66 jaar en ben ermee opgegroeid. Historie bestaat niet alleen uit gebouwen’.

Trudy Mol-Vendrig was de eerste die pleitte voor een actie om Palomino te behouden. Ze is inmiddels oma en heeft zelf vaak ’op de viervoeter gezeten en het met miljarden bacteriën gecoate leidsel vastgehouden.’ Palomino is een cultpaard geworden. Het zwarte paard met rode, groene en blauwe vlek nam jarenlang een prominente plek in bij alle C&A-filialen. Op veel plekken staat hij nog. Palomino is ook het kinderkledingmerk van C&A. Twee jaar geleden heeft C&A Nijntje ’geadopteerd’. In de vestiging in Hilversum komt nu een kiddyride van de creatie van Dick Bruna.

De stekker is uit de Hilversumse Palomino in de gesloten winkel.© foto hmc

Ook in Duitsland is het paard al generatieslang razend populair. Op filmpjes op Youtube zijn talloze ritjes op Palomino te zien. Ook volwassen klimmen nog graag op de rug. Maggy Schenk schaamt zich er ook niet voor dat ze gek is op Palomino. Schenk die tot haar twintigste in Hilversum woonde klom vorig jaar in Veendam nog op het paard. ’Ik heb de gewoonte om altijd op zo’n Palomino te springen. Ze moeten blijven.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trauma

Hanneke Marks: ’Ik was onthutst toen ik las dat hij weg is. C&A en Palomino zijn één.’ Fabian Theebe zat achttien jaar geleden op het paard. ’Ik aai hem nu af en toe nog’. Sommige mensen hebben ook een klein ’trauma’ overgehouden aan Palomino zo blijkt uit de reacties. Marcel Broersen herinnert zich dat hij er op zijn twaalfde voor het laatst op heeft gezeten. ’Toen werd ik eraf gestuurd want het motormechanisme kreeg het te zwaar.’ Brigitta Groenendijk wilde erop maar mocht nooit. C&A is vooralsnog niet van plan om naar de hartenkreten van de Hilversummers te luisteren. ,,Hij gaat echt op stal”, bevestigt een woordvoerster. Terwijl de steunbetuigingen binnen blijven komen, lijkt de stekker er definitief uit.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen