Storm van kritiek nadat 89-jarige vrouw in verband met winkeldiefstal naar politiebureau is gebracht

© Cyclomedia
Den Helder

Een hoogbejaarde vrouw met rollator die door drie politieagenten in een busje wordt afgevoerd omdat zij is vergeten een pecanbroodje af te rekenen in de AH Schooten Plaza in Den Helder.

Op Facebook wordt er grote schande van geroepen dat de winkelier de politie erbij heeft gehaald. En dat er ’een overmacht aan agenten’ een dame van 89 jaar heeft ’gearresteerd’.

Haar kleinzoon op Facebook: ,,Zij heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd en wordt dan in 2019 door drie agenten afgevoerd in een politiebusje.’’

Maar volgens de politie en de winkelier was er wel degelijk sprake van diefstal. En was er van een overmacht aan agenten geen sprake.

Wekelijks

,,Wij hebben wekelijks te maken met ouderen die worden betrapt op winkeldiefstal. Met jongeren komt dat minder vaak voor’’, zegt supermarkteigenaar Jacco Kat.

,,Die mevrouw komt hier al jaren. Bij de kassa heeft zij haar boodschappen afgerekend. Daarna heeft de caissière opgemerkt dat er nog spullen in haar tas zaten. Snoep, ongeopende pakken koek. Die mevrouw zei dat zij die vorige week had gekocht. Zij kon daar geen bonnetje van laten zien. Wij hebben haar meegenomen naar de kantine om een en ander uit te zoeken. Uit onze voorraadadministratie bleek dat het ging om spullen die zij die dag had meegenomen. Met de politie hebben wij de afspraak dat wij alle winkeldiefstallen melden. Dat hebben wij gedaan. Ook in het kader van zorg. Sommige mensen hebben hulp nodig en hebben helemaal niemand om op terug te vallen.’’

Politiewoordvoerster José van Dijk zegt dat deze zaak is afgehandeld zoals alle andere meldingen van winkeldiefstal. Normaal gesproken gaan twee agenten op een melding van winkeldiefstal af.

,,Het waren er nu drie omdat er een student bij was. Toen de collega’s haar spraken, maakte de mevrouw een verwarde indruk. Zij is meegenomen naar het bureau, omdat de agenten wilden uitzoeken of in het kader van de zorgverlening andere instanties ingeschakeld moesten worden. Dat was niet het geval. Wij hebben geconstateerd dat er inderdaad sprake was van winkeldiefstal. De officier van dienst heeft de mevrouw vermanend toegesproken en heeft gezegd dat het niet de bedoeling is dat zij spullen meeneemt zonder die af te rekenen. Zij heeft een winkelverbod gekregen. Daarmee is de zaak afgedaan. Het staat wel geregistreerd. De collega’s hebben haar naar huis gebracht. En hebben gezegd dat familie ons kon bellen als er nog vragen zijn.’’

Kleinzoon

Kleinzoon Mike de Wit is boos op de politie en supermarkteigenaar Jacco Kat.

„Te schandalig voor woorden dat zij hun straatje schoonvegen en mijn oma in de krant wegzetten als winkeldief. Dertig jaar is zij al vaste klant van de Albert Heijn in De Schooten.”

De Wit denkt dat zijn oma ’in blinde paniek’ is geraakt toen zij werd geconfronteerd met de beschuldiging. „Ik heb mijn moeder gebeld. Die zegt dat mijn oma wel vaker spullen koopt die zij in haar tas laat zitten. Daar kan zij later geen bon van laten zien.”

Hij neemt het de supermarkteigenaar kwalijk dat die de politie erbij heeft gehaald. „Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat mijn oma nog nooit in haar leven iets heeft gestolen. Als je een klant al zo lang kent, kun je het ook anders aanpakken. Haar er op aanspreken dat zij is vergeten iets af te rekenen.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.