Premium

’Vanaf woensdag gaan we poetsen’

’Vanaf woensdag gaan we poetsen’
Joop Haaring en Gerard de Wit halen spullen op. Gerard toont een krulspeldenset.
© foto koos reitsma
Monnickendam

Het gaat anders dit jaar. De ophaalploegen van de Opstandingskerk krijgen een stickervel mee en een briefje met uitleg. Want niet alles wordt meer meegenomen.

Ze halen vandaag de spullen op die door bewoners zijn klaargezet voor de ’Grote Rommelmarkt’, komende zaterdag.

Matrassen mogen niet, computers en computerschermen niet, videobanden en videorecorders niet en meubels die incompleet zijn ook niet. ,,Die spullen zijn onverkoopbaar’’, zegt coördinator Alex Klok. ,,En we zijn niet de ophaaldienst voor het grof vuil.’’

Ik rij met Gerard de Wit en Joop Haaring mee. Op het dashboard ligt een A4-tje met straatnamen. Voor De Wit is het de eerste keer. ,,Ik doe mee in plaats van mijn broer, die kon niet.’’ ,,Het is mijn derde keer’’, zegt Haaring. We rijden eerst naar een garagebox. De Wit: ,,Die is van mijn schoonzusje.’’ Het gaast om zes eetkamerstoelen, enkele dozen met boeken en een grasmaaier.

Krulspelden

Bij de volgende stop treffen we een krulspeldenset op de stoep aan. Als Haaring die inlaadt, roept iemand door het dakraam: ,,We zijn nog bezig hoor! Er komt nog meer!’’ Een badjas van de Postcodeloterij bijvoorbeeld, nog in de verpakking. Haaring aait intussen de poes des huizes, die in het zonnetje zit.

Een paar huizen verder staat een blauwe vuilniszak. Met knuffels, blijkt. Als de auto net weer rijdt, zien we weer wat. Hier ontstaat enige verwarring, want moeten die tuinstoelen ook mee? We nemen het zekere voor het onzekere. Ze horen vast bij het tuinbankje, dat er ook staat.

Dan volgen een roestig kinderfietsje, twee koffers, waarvan een met kleding, een kinderbedje, een tuinset en een kinderwagen. Twee fietsen en een autoped moeten we laten staan. Die passen er niet meer bij. Op dit adres staat ook een doosje met dvd’s en videobanden. De videobanden geeft De Wit aan de bewoners terug, met uitleg.

Bij de Opstandingskerk rijden de busjes, en zelfs trekkers met aanhangers, af en aan. ,,Tot woensdag komen er spullen binnen’’, zegt Marion Boom, die helpt met de boeken. ,,Vanaf dan gaan we poetsen.’’

De rommelmarkt bij de Opstandingskerk begint op 7 september om 9 uur. Is de verkoop net zo succesvol als in voorgaande jaren, dan levert die tussen 25.000 en 30.000 euro op. Dat gaat naar diverse goede doelen.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen