Kermis trekt steeds meer Volendammers

Kermis trekt steeds meer Volendammers
Jonge bezoekers - zonder polsbandjes - van de kermis in Edam proberen zaterdag een prijsje in de wacht te slepen.
© Foto Erik Rietman
Edam

Vier dagen prachtig weer, afgezien van een buitje op zaterdag. Niets dan lachende gezichten, geen narigheid en de sfeer is top.

Spectaculaire attracties, maar ook: een ouderwets rondje in de draai- of zweefmolen en behendigheidsspelletjes om een knuffel in de wacht te slepen. De Edammer kermis kan het beste worden omschreven als gemoedelijk en gezellig. ,,Deze kermis is nog echt voor de Edammers, en Volendammers”, zegt Sonny de Graaf (31), uitbater van de Prinsenbar.

,,Het is dit weekend gewoon heel fijn geweest. Ook wat betreft de bandjes. Het is even wennen, maar als je uitlegt hoe het in elkaar zit, maken ook de jongeren er geen enkel probleem van”, aldus De Graaf. Met de bandjes doelt hij op de gekleurde polsbandjes die de jongeren om krijgen, zodat duidelijk is dat ze achttien jaar of ouder zijn. ,,Ik vertel er ook bij dat het voor beide partijen werkt. De jongere bezoekers hoeven zich niet steeds te legitimeren en wij hoeven er niet steeds naar te vragen.”

De Graaf is zojuist getuige geweest van een optreden van Trots, de band achter frontman Kelly Veerman. ,,Trots vormt ieder jaar weer het hoogtepunt van de kermis.” Veerman zelf is bescheiden. ,,Het is ook echt een dankbaar publiek hier in Edam”, zegt hij.

Tijdens de kermis in Edam treden er naast Veerman en de zijnen nog een aantal Volendammer formaties op. Zo zet J-Nius op zaterdag de boel op z’n kop in het Damhotel. The Business swingt in De Harmonie, net als A Million Shoes eerder deed en de dames en heren van de B-Six Band zorgen voor de afsluiter in de Gevangenenpoort.

,,Edam is al jaren vaste prik voor ons”, vertelt Johan Keizer (39), zanger van B-Six. ,,Altijd op zondag. We zien het als een soort bedrijfsuitje. Eerst optreden en daarna met z’n allen de gage weer opeten bij La Galera”, gaat hij verder met een glimlach.

,,Er komt ook al jaren een vaste schare toeschouwers. Carlo Keizer bijvoorbeeld, gitarist van J-Nius, is er dit jaar - zoals altijd - weer bij.” Het is voor de kermisgangers uit Volendam ook de enige kans om de band te zien optreden, want in Volendam zijn ze niet te bewonderen. ,,Dat is een bewuste keuze. Volgende week gaan we zelf te kermis. ”

De Graaf: ,,De kermis hier in Edam is gemoedelijker dan die in Volendam, vind ik. Minder massaal ook. Je ziet hier geen groepen Urkers of Katwijkers. Het is echt nog voor de Edammers. Al moet ik wel zeggen dat er ieder jaar meer Volendammers bij mij in de kroeg komen.”

Meer nieuws uit Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons