AZ is nu zelf de sjaak in de slotseconden, drie dagen na succes in Europa [video]

Arnhem

Het kan niet altíjd meezitten. Ontsnapte AZ donderdag tegen Antwerp nog in de ultieme slotfase, nu was het zelf in de dying seconds de sjaak. In de zesde minuut van de blessuretijd zag AZ tegen Vitesse een gelijkspel door de vingers glippen.

Drie dagen na het spektakelstuk in België, waar Antwerp na verlenging werd verslagen, trof AZ het niet dat het naar Vitesse moest. Tegen een mindere ploeg zou het waarschijnlijk nog wel zijn weggekomen met het gebrek aan scherpte in de voorhoede. Nu niet. Daar was Vitesse te degelijk voor.

Een penalty in blessuretijd, na een handsbal van AZ-debutant Zakaria Aboukhlal, leverde Vitesse de overwinning op. De club uit Arnhem maakte zodoende een 0-1 achterstand goed en is na de 2-1 zege koploper in de eredivisie na vijf speelronden.

AZ is nu zelf de sjaak in de slotseconden, drie dagen na succes in Europa [video]
Dani de Wit
© ANP

Transfermarkt

Een tegenvaller dus voor AZ, zo bij het ingaan van de interlandperiode, maar al te zwaar hoeft het niet te tillen aan de nederlaag. Het eerste grote doel, de groepsfase van de Europa League, werd donderdag gehaald. Een ander doel, de selectie zoveel mogelijk bij elkaar houden, is ook nagenoeg gehaald. Op de laatste dag van de transfertermijn heeft trainer Arne Slot de groep spelers die hij wilde – tenzij er vandaag alsnog een speler wordt verkocht, maar die kans is klein. ,,Er speelt helemaal niks’’, zegt technisch directeur Max Huiberts, die afgelopen week zelf wel twee nieuwe spelers haalde. Een vervanger van Guus Til werd vrijdag vastgelegd (Dani de Wit), een extra vleugelspeler werd dinsdag gecontracteerd (Zakaria Aboukhlal). De ’sterkhouders’ in de eigen selectie werden binnenboord gehouden. Aan Slot nu de taak om te zorgen dat de zes Europese wedstrijden in de komende maanden niet ten koste gaan van de resultaten in de eredivisie.

Na de gekte van Brussel was de Gelredome zondag voor AZ een oase van rust. Hier geen opgefokt legioen supporters en geen tegenstander die met de kolder in de kop speelde. AZ moest in de beginfase wel wat kansjes toestaan, maar voetbalde daarna vrij gemakkelijk – met uitzondering van de drie aanvallers, bij wie te veel mislukte. AZ kwam intussen ook nog op voorsprong, door een penalty van Teun Koopmeiners na een overtreding op Myron Boadu. Vitesse had niet heel veel verweer en het publiek keek redelijk gelaten toe.

Domme actie

Een domme actie van Fredrik Midtsjø bracht daar verandering in. Vijf minuten voor rust, bij een 0-1 voorsprong voor AZ, provoceerde hij volkomen onnodig de tegenstander door de bal niet eventjes over de zijlijn te schieten toen Vitesse-speler Jay-Roy Grot op de grond bleef liggen. Grot was tien seconden eerder naar de grond gegaan toen nota bene Midtsjø met een perfecte sliding de bal voor zijn voet had weggetikt. Daarmee werd Grot een grote schietkans ontnomen. De grote Vitesse-aanvaller veinsde vervolgens een blessure en bleef liggen.

Het eenvoudigste wat Midtsjø kon doen, was de bal over de lijn schieten toen Vitesse daarom vroeg. In plaats daarvan deed hij alsof en speelde hij zijn ploeggenoot Svensson aan. Pas in tweede instantie, toen hij hem had teruggekregen van Svensson, tikte Midtsø de bal alsnog over de lijn. Te laat. Vitesse voelde zich gepiepeld en geprovoceerd en Tim Matavz gaf Midtsjø een enorme beuk in de rug. Direct sloeg de vlam in de pan. Er was een massaal opstootje bij de zijlijn en de bedaarde Gelredome kwam plots tot leven. Enkele minuten later scoorde Matavz de 1-1. Hij was te snel voor Ron Vlaar en schoot hard en hoog raak.

AZ-trainer Arne Slot geloofde niet dat het moment van Midtsjø van invloed was geweest. ,,Het spel van Vitesse was daarna niet anders dan daarvoor. Het was duidelijk hun bedoeling om ons door middel van overtredingen uit ons spel te halen.’’

Vitesse: Pasveer; Lelieveld, Doekhi, Obispo, Karavaev; Tannane, Bero, Foor (63. Bazoer), Grot (90. Darfalou); Linssen, Matavz.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (57. Hatzidiakos), Wuytens, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs (78. Gudmundsson), Boadu, Idrissi (57. Aboukhlal).

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons