Op zoek naar de Duitse tankgracht rond Hilversum; Naerdincklant houdt presentatie over sporen van de oorlog

Het restant van een anti-tankgracht in het Spanderswoud, met daaronder een detail van een spionagekaart uit 1944, met Duitse stellingen en anti-tankgracht rond Hilversum.© bron Streekarchief Gooi en Vechtstreek / foto edmond van putte

Van onze verslaggever
Hilversum

Naerdincklant houdt donderdag twee presentaties over de sporen die de Tweede Wereldoorlog in het Gooi heeft achtergelaten en de eventuele archeologische aspecten daarvan.

Archeologe Scarlett van der Weele vertelt over Hilversum in oorlogstijd. In de loop van de oorlog werd in Hilversum het centrale militaire commando van de noordwestelijke verdediging van de Duitsers gevestigd, het raadhuis werd een Duits hoofdkwartier.

Een lieflijke sloot blijkt stiekem een tankgracht uit de oorlog.© foto scarlett van der weele

Mede hierom, en vanwege de aanwezigheid van het vliegveld, trokken de Duitsers een verdedigingslinie rond Hilversum. Zo werden Hilversum en vliegveld geheel omsloten door tankwallen. Deze zijn na de oorlog deels dichtgegooid, maar desondanks zijn ze op tal van plekken nog zichtbaar in het landschap. Van der Weele laat met beelden zien waar die restanten nog zichtbaar zijn.

De ingang van de Blaskowitzbunker.© foto rob loois

De tweede presentatie wordt gegeven door Rob Loois, die ingaat op commandocentrum wijk Trompenberg en de bunkers in die wijk. Blikvanger hierbij is uiteraard de grote en nog vrijwel intacte Blaskowitzbunker aan de Rossinilaan.

De presentaties worden gegeven in de Infoschuur ’t Gooi aan de Naarderstraat 103 in Hilversum. Aanvang acht uur. Iedereen welkom, gratis toegang.

AWN Naerdincklant Archeologie tussen Eem en Vechtstreek is een vrijwilligersvereniging voor de archeologie en bestaat sinds 1952. Naerdincklant is één van de 24 afdelingen van de AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en richt zich op het gebied tussen Vecht en Eem.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen