Heropening Corneliuskerk Limmen verschoven naar Pasen
Het dak van de afgebrande kerk is weer compleet in Limmen, nu het laatste dakkapelletje op zijn plaats is gehesen en gemonteerd. Goed nieuws, maar er is ook een tegenvaller: heropening van de kerk met Kerstmis gaat niet lukken.
Dat moeten projectleider Peter Rietveld van Pronk Bouw Warmenhuizen en bouwkundig adviseur Nico Kaandorp van de parochieraad tot hun spijt melden. ,,De werkzaamheden vragen meer tijd dan we dachten’’, legt Rietveld uit. ,,Vooral de specialistische dingen.’’
,,We hebben bijvoorbeeld lang moeten wachten op de speciaal gevormde bouwstenen die tegen de pilaren gemetseld worden’’, aldus Kaandorp. ,,En we willen het wel netjes doen. De kerk wordt precies weer zo opgebouwd als hij was. Verder moeten we, omdat we aan het herbouwen zijn, voldoen aan het nieuwe Bouwbesluit.’’ Daardaar zijn enkele aanpassingen nodig. Het streven is nu, om de kerk met Pasen gereed te hebben.
Leistenen
Het exterieur van de vorig jaar mei afgebrande kerk aan de Dusseldorperweg is nu bijna af. ,,De komende weken worden de laatste leistenen gelegd, onder andere die met de namen erop van mensen die een lei gesponsord hebben’’, zegt pastor Johan Olling. ,,Dan gaan de steigers weg en zal het zijn of er nooit iets gebeurd is.’’
Maar binnen moet nog een hoop gebeuren. Zo zijn de houten vloeren aan weerszijden van het schip gedemonteerd; de geblakerde grond is nog te zien. Die segmenten worden vervangen door beton en in de kerk komt vloerverwarming. ,,Niet om de hele kerk mee te verwarmen, want dan worden de stookkosten te hoog’’, aldus Kaandorp. ,,Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat de kou uit de betonvloer gaat en niet optrekt. Voor de verwarming van de kerk hebben we de oude heteluchtinstallatie die weer als nieuw werkt.’’ Bovendien is het dak nu geïsoleerd met 20 centimeter dik isolatiemateriaal. De gewelven zijn netjes afgestuct; alles ziet er uit als nieuw.
De kroonluchter is ook al terug. Hij kan elektronisch op een neer worden bewogen, maar het historische draaiwiel is ook weer teruggeplaatst. Boven de entree van de kerk komt een vloer voor een bergzolder, met een lift, en het orgel wordt een aantal meters richting het koor verplaatst. Er komt een glazen wand om een ontmoetingsruimte te creëren. ,,En het priesterdeel maken we weer wat kleiner, nadat dat in de jaren zeventig was vergroot’’, wijst Olling.
Lees ook: Het wonder van de kroonluchter van de uitgebrande kerk in Limmen
De glas-in-loodramen aan de oostkant van de kerk zijn bijna allemaal weer hersteld. ,,Er wordt speciaal beschermend monumentenglas voorgezet aan de buitenkant’’, vertelt Kaandorp.
Wat ook terugkomt: het schilderij over de legende van Cornelius. Dat wordt op 15 december onthuld door Tebbe Tebbens, die het 17e eeuwse altaarstuk opnieuw schilderde, nadat het bij de brand verloren was gegaan. Dan wordt ook de winnaar van de prijsvraag bekend: de Limmers moeten raden hoeveel uur Tebbens aan het werk heeft besteed. De volgende dag, 16 december, is de feestdag van de heilige Cornelius, waar de parochie naar is genoemd.
Stoelen
Voor wat betreft de inrichting hoopt de parochieraad dat het liturgisch meubilair en de stoelen kunnen worden overgenomen van de onlangs gesloten Jozefkerk in Alkmaar. ,,Dat zou onze wens zijn’’, zegt Olling. ,,Het is al voor ons gereserveerd.’’
Het uitstel van de opening betekent dat honderden vrijwilligers nog even door moeten in de huidige, geïmproviseerde situatie met onder andere diensten in De Heeren van Limmen en de protestantse kerk aan de Zuidkerkenlaan. De heropening van de kerk, nu dus naar verwachting met Pasen, moet dan wel het startschot worden van een feestjaar in Limmen waarbij alle doelgrepen van de kerk aan bod komen. De precieze planning daarvan is echter, begrijpelijkerwijs, nog onzeker.
Lees ook: Kerkbrand is vaak niet te stoppen, blijkt ook in deze regio