Carwash: Wetenschap achter de schone auto [video]

Kleurenspel bij de entree van de wasstraat. ,,In Amerika bestaat dit wasconcept al jaren.”© Foto Marcel Rob

Charles van Zijl: ,,Mensen moeten zich niet opgesloten voelen in een wasstraat.”

De wax daalt kleurrijk over de motorkap

,,Mensen moeten zich niet opgesloten voelen in een wasstraat.”© Foto Marcel Rob

1 / 6
Martin Menger

Nee, de gemiddelde West-Fries behoort niet tot het rijtje autobezitters dat de wagen bijna wekelijks naar de wasstraat brengt. Maar volgens Charles van Zijl kan dat gaan veranderen. Van hem is de Carwash Hoorn, waar autowassen een belevenis wordt. Daarvoor zijn in doorsnee 270 grotendeels gerecyclede liters water nodig.

Want dat is het relatief zuinige gebruik dat de fonkelnieuwe wasstraat hanteert. En dat naar Amerikaans voorbeeld, aldus de trotse eigenaar. Samen met zijn broer heeft hij de nieuwe vestiging aan De Kleine Wijzend opgezet. „Vanwege de strategische plek”, verklaart hij zijn keuze. „We zitten hier precies naast de A7, bij de entree van Hoorn. Verderop een tankstation, daarnaast de McDonalds en nu wij.”

Ruimte

De broers Van Zijl hebben al 12 jaar een wasstraat in Purmerend. De uitbreiding richting de rand van Hoorn bood de kans om alles op de nieuwe, moderne manier uit te voeren. Het grote gebouw is behoorlijk ruim, en met reden: „mensen moeten zich niet opgesloten voelen in een wasstraat. Wij hebben de ruimte.”

Hier draait alles om de beleving, dat is duidelijk. De wasstraat blinkt uit met verlichting in allerlei kleuren. Daarnaast is er altijd personeel, dat actief de auto’s in de wachtrij alvast van een ’voorwas’ voorziet: de velgen krijgen een speciaal goedje opgespoten, en met een hogedrukspuit wordt het ergste vuil alvast losgeweekt.

„Voor ons is dat essentieel”, vertelt Van Zijl, die zelf in Avenhorn woont. „Hierna wordt de auto op de ’belt’ gezet, de lopende band. Een computer meet de lengte van de wagen op en dat bepaalt de verdere behandeling.”

De ’ride’ begint: op die manier blijft de wachttijd voor nieuwe klanten zoveel mogelijk beperkt: de rij schuift telkens een beetje door. En dat met gemiddeld tweehonderd auto’s per dag.

Korte metten

De belt voert iedere auto stapvoets door de 50 meter lange wasstraat heen. Grote rollers maken roffelend korte metten met vuil, het schuim komt veelkleurig op de voorruit en motorkap terecht. Daarna volgen hete was en een droogsessie met bulderende luchtstromen.

„Ik ben een paar keer in de Verenigde Staten geweest om dit allemaal te bekijken”, vertelt Charles. „Daar bestaat dit wasconcept al jaren. Het is inderdaad ook een stukje beleving, en wij willen dat compleet maken door de persoonlijke service. Op die manier willen wij dit ook aanbieden in deze regio. Want het wasgedrag is in Amsterdam heel anders dan hier in West-Friesland. In de Randstad is een wasstraat een logische stap, hier is het nog iets speciaals. Kijk, in Amerika gaat iedereen gemiddeld en keer in de tien dagen met z’n wagen door een wasstraat. Stel je nou eens voor dat het hier ook zou gebeuren…”

Een ding heeft de Carwash Hoorn wel mee: water genoeg. De installatie gebruikt geen leidingwater, maar betrekt de belangrijkste ’grondstof’ van de wasstraat uit eigen bron, diep onder de Westfriese klei. „We hebben een eigen voorraad van 170.000 liter waarbij het bronwater door een osmose installatie wordt omgezet naar Osmosewater, verdeeld over twee grote tanks”, vertelt Van Zijl trots. „Op deze wijze beschikken wij over topkwaliteit waswater.

Intussen stapt de eigenaar even snel de wachtrij in om zelf even te helpen bij het voorwassen. Net zo belangrijk is om een beschermhoesje over de meeste ruitenwissers te schuiven, of de antenne vast te plakken met twee zuignapjes.

De andere kant van de grote hal is de nazorgruimte, waar mensen ook meteen het interieur van de eigen wagen met een stofzuigerslang en luchtspuit kunnen opknappen. Aan de buitenkant staan nog vijf wasboxen, en is een speciale ruimte met enkele groot formaat wasmachines en drogers aanwezig.

Bij één autobezitter maakt Charles nadrukkelijk duidelijk dat het speciale rubber stripje erg belangrijk is, gezien de bijzondere vormgeving van de achterruit van dit type auto. „Als je die vergeet, rukt elke wasstraat de ruitenwisser achter zo van je auto af. En juist bij dit model is dat nogal prijzig”, is de uitleg. „Hou dat stripje maar voor de volgende keer.”

Martin Menger

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen