Bewegend Verleden: Kermis in Alkmaar, circa 1965

Jesse van Dijl
ALKMAAR

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de kermis in Alkmaar circa 1965.

De Around the World, Hells Kitchen, Booster Maxxx, Reactor en alle andere spectaculaire attracties van de jaarlijkse Alkmaarse Kermis worden deze week afgebroken en de stad ‘wordt langzaam weer normaal’. De editie van 2019 zit er op. En wat was het een mooie.

(Lees ook: Overlast door de Alkmaarse kermis? Maya Link pakt een hengel en maakt haar eigen ’kermisact’)

De Alkmaarse kermis is een echte traditie. Een beetje een afsluiter van de zomervakantie. Zo’n 50 jaar geleden was dat niet anders. Ook toen was de kermis een spektakel.

Reeds in de ochtend begon Alewijn Oostwoud Wijdenes te filmen op de Alkmaarse Kermis. Hier wordt de draaimolen uitgepakt en gereed gemaakt voor een lange dag rondjes draaien. De kinderen staan al geïnteresseerd te dreutelen in de rij. Ze kunnen haast niet wachten.

Fotograaf Alewijn Oostwoud uit het dorpje Winkel trok naar Alkmaar om zo’n hele dag kermis vast te leggen. Met geoefend oog filmde hij draaimolens, het reuzenrad, een vuurspuger, botsauto’s, een waarzegster en nog veel meer.

Om nog maar te zwijgen over het passerende publiek dat geniet van het zonnetje en een versnapering. Er werden destijds niet alleen maar suikerspinnen gegeten; ook alcohol vloeide in ruime mate…

Gekke bekken trekkende teenagers hebben onze cameraman ontdekt terwijl ze wachten op vertrek in een karretje van De Rups.

Met duizelingwekkende snelheid draait een molen met een soort straaljagers ziekmakende rondjes. En dan gaan ze ook nog eens op en neer… Met allemaal kinderen er in… Op de achtergrond de gevel van de Rijks HBS aan de Paardenmarkt.

Artistieke filmische opnamen van een draaiend reuzenrad dat helder afsteekt tegen een wolkeloze lucht.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.