Gemeente Den Helder: Beveiligingsbedrijf DHS mag niet op Willemsoord werken vanwege bijthonden en schijnconstructie

Delano Weltevreden
Den Helder

Bijtincidenten met honden van DHS-beveiligers op Willemsoord en het vermoeden van een schijnconstructie binnen dat beveiligingsbedrijf. Dat zijn de voornaamste redenen waarom gemeente, politie en Willemsoord voor beveiligingswerk op de voormalige marinewerf niet hebben gekozen voor DHS.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op raadsvragen over het weren van DHS. De vragen waren gesteld door de Stadspartij. Het college zegt dat DHS in 2011 de wet- en regelgeving overtrad. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft DHS daarna een boete opgelegd. De beveiligingspas van adviseur Frans Buhling was voor die tijd al ingetrokken, zegt het college.

Daarnaast waren er twee bijtincidenten waarbij bewakingshonden van een DHS-beveiliger betrokken waren. De eerste was op oudejaarsnacht 2016 naar 2017. Het slachtoffer liep volgens het college ernstig letsel op in de openbare ruimte, terwijl de beveiliger niet voor de beveiliging van de openbare ruimte was ingehuurd. Het slachtoffer wilde de schade verhalen op DHS, maar volgens het college heeft adviseur Buhling die claim afgewezen. Een klacht indienen bij het bedrijf kon niet, omdat DHS niet over een klachtenregeling beschikt.

Het tweede bijtincident vond plaats op 8 oktober 2017 bij een horecagelegenheid op Willemsoord. Iemand die een toegangsverbod had is daar volgens het college door Buhling naar binnen gelaten terwijl de eigenaar dat niet wilde. De betrokkene raakte op die avond betrokken bij een grote vechtpartij waar de politie in groten getale op af moest komen. Een hond van dezelfde DHS-beveiliger heeft bij dit incident een medewerker van de horecagelegenheid gebeten.

De politie heeft DHS verboden nog langer met honden te werken, maar DHS heeft daar volgens het college nooit op gereageerd.

College en politie vermoeden tenslotte dat er bij DHS sprake is van een schijnconstructie. Buhling treedt volgens het college op als beleidsbepaler terwijl hij niet in de bedrijfsstructuur voorkomt. In het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staan andere directeuren die voor de overheid onzichtbaar zijn, staat in het antwoord op de raadsvragen.

Buhling zegt in een eerste reactie: ,,Het college liegt bewust. Dit wordt een procedure. Ik zal alles weerleggen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.