Premium

Zeeheld in Zeeland: op naar Vlissingen

Zeeheld in Zeeland: op naar Vlissingen
© Foto Hortence Chen

In deze laatste Zomertijd trekken we er nog een keer op uit. We gaan op ontdekkingstocht in Vlissingen, een stad met een maritiem heden en verleden.

Met fotocamera’s en verrekijkers in de aanslag zitten we vol verwachting in de boot bij Wilko Kokje. Hij neemt ons mee op zeehondensafari op de Westerschelde.

Ondanks dat Kokje vandaag al ’heel veel’ zeehonden heeft gespot - hij is vandaag al met toeristen op pad geweest - kan hij niet beloven dat wij ze ook zullen zien. In ieder geval niet van dichtbij. Het is laagwater en hoewel de zeehonden het juist dan fijn vinden om op de zeebanken te luieren en zo dus doorgaans goed te zien zijn, is Kokjes zogeheten offshore-boot te groot om daar vlakbij te komen.

Ons enthousiasme wordt er in ieder geval niet minder om. Het is een warme zomerdag, dus anderhalf uur op het water doorbrengen is hoe dan ook geen straf. Vanuit de Michiel de Ruyterhaven zetten we koers richting de Hooge Platen, slik- en zandplaten waar een groep van zo’n dertig gewone en grijze zeehonden leeft. Deze zandplaten zijn bij eb ook een geliefde plek voor hongerige vogels die op zoek zijn naar wormen en schelpdieren die op de bodem leven. We varen op de Westerschelde, het zuidelijkste deel van de Zeeuwse delta en de enige route naar de haven van Antwerpen. Dagelijks varen hier zo’n 20.000 schepen en ook vandaag is het druk.

We zijn omringd door een aantal vrachtschepen en plezierbootjes, vooral zeilscheepjes. In de verte doemt na een half uur het strand van Breskens op. Van zandbanken en zeehonden is vooralsnog geen sprake.

Met de wind door de haren genieten we van het zonnetje en zwaaien naar iedereen die we op het water tegenkomen. We vergeten bijna dat we op zoek zijn naar zeehonden. „Kijk daar, links! Een walvis”, roept Kokje, alsof hij ons bij de les wil houden. Grapje, natuurlijk. We zijn in ieder geval weer alert en dat is maar goed ook, want kort daarna spotten we bij de Hooge Platen wat zeehonden. Met het blote oog zijn ze bijna niet te zien, dus de verrekijkers komen goed van pas. Een stuk of twintig, tellen we.

MuZEEum

Aan de jachthaven bevindt zich het Zeeuws maritiem MuZEEum, waar de maritieme geschiedenis van Zeeland centraal staat en waar thema’s worden behandeld als de Gouden Eeuw, het kolonialisme en de slavernij. In het museum uiteraard veel aandacht voor het leven van zeevaarder Michiel de Ruyter die in 1607 in Vlissingen werd geboren. Het museum is gevestigd in panden uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw die onderling zijn verbonden. Het hart van het complex is het Lampsinshuis uit 1641. Dit was vroeger niet alleen het woonhuis, maar ook het kantoor van Cornelis Lampsins, een invloedrijke reder en bewindhebber van de West-Indische Compagnie. Bij Lampsins ging De Ruyter als kind als touwslager aan de slag. Op zijn elfde mocht hij voor het eerst mee naar zee. Hij stapte dan op de kade voor de deur van het latere MuZEEum aan boord om uiteindelijk de bekendste zeevaarder van ons land te worden.

Het museum toont veel voorwerpen die extra onze aandacht trekken, zoals vondsten uit eeuwenoude scheepswrakken. Zo worden een sabelkist en een spijkervat tentoongesteld afkomstig van De Rooswijk, een schip dat in 1740 tijdens een hevige storm voor de Engelse kust is gezonken en dat pas in 2004 werd ontdekt. Het Wiel van Michiel, het touwslagerswiel waaraan De Ruyter als kleine jongen draaide om touwen te maken, is bijzonder. Ook opvallend is het model van D’Elisabet Galy, een Zeeuws slavenschip uit 1762.

Het gedetailleerde model van de Zeven Provinciën, het bekendste oorlogsschip uit de Gouden Eeuw, is net zo’n blikvanger. De Ruyter had van 1666 tot 1674 de leiding over dit schip waarmee hij veel zeeslagen won. Het MuZEEum is trots op de zeevaarder en noemt hem een zeeheld. In Vlissingen zijn talloze plekken die op een of andere manier verbonden zijn met de zeevaarder.

Stadswandeling

Met Vlissinger Ad Kemerling, die dagelijks gasten in zijn stad rondleidt, maken we een korte wandeling. Onder meer langs de Grote Kerk, ook bekend als Sint-Jacobskerk op de Oude Markt, waar De Ruyter is gedoopt en getrouwd. De kerk heeft sinds 1966 een twaalf meter hoog raam met daarop afbeeldingen van De Ruyter en Bijbelse figuren. We lopen langs het fotogenieke Vierwindenplein met zijn drie karakteristieke herenhuizen en de charmante Beursstraat waar het barst van de eeuwenoude monumentale panden, om via het aangrenzende Beursplein met het voormalige beursgebouw uit 1635 op Boulevard de Ruyter uit te komen.

Hier staat sinds 1894 een gietijzeren standbeeld van de admiraal. Daarvoor stond het beeld bijna vijftig jaar op het De Ruyterplein, maar het is verplaatst zodat het beeld uitkijkt op de Westerschelde aangezien het water zo’n grote rol in zijn leven heeft gespeeld.

Terwijl een groepje toeristen de ene na de andere foto van het beeld maakt, vergapen wij ons aan de ondergaande zon. Blik op het water, camera in de aanslag. „Woaah.”

Zeeheld in Zeeland: op naar Vlissingen
© foto Lisette van Peenen

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.