Premium

Celstraf geëist tegen Haarlemmer (23) voor steekpartij in Hoofddorp, slachtoffers kampen na vier jaar nog steeds met naweeën

Celstraf geëist tegen Haarlemmer (23) voor steekpartij in Hoofddorp, slachtoffers kampen na vier jaar nog steeds met naweeën
Haarlem/Hoofddorp

Het openbaar ministerie wil dat een 23-jarige Haarlemmer bijna vier jaar na dato in de cel belandt voor het verwonden van twee jongeren met een scherp voorwerp in Hoofddorp.

De officier van justitie eiste dinsdag een celstraf van negen maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor twee pogingen tot zware mishandeling, het beledigen van politieagenten, verzet bij een aanhouding en meineed.

De aanklaagster en een van de slachtoffers spraken van ’zinloos geweld’. Op 1 november 2015 raakte twee groepen jongeren op het Hoofddorpse Raadhuisplein ’s nachts slaags met elkaar. Volgens het openbaar ministerie staat vast dat de 23-jarige V. A. met een scherp voorwerp een jongen en een meisje verwondde. Na een eerdere knokpartij tussen de groepen was de Haarlemmer volgens de aanklaagster verhaal gaan halen met een mes.

Een meisje liep een flinke snee in haar bovenarm op toen ze wilde voorkomen dat ze in haar gezicht werd geraakt met het scherpe voorwerp. Ze moest lang revalideren en nog steeds kampt ze met de naweeën van de gebeurtenis. Zo voelt ze zich ’s avonds minder op haar gemak en ze vreest grote groepen jongeren. ,,Je kende me niet, maar toch vond je het nodig mijn leven te beïnvloeden’’, las de moeder van het slachtoffer namens haar voor in de rechtbank. Het andere slachtoffer had een gat in zijn rug en raakte gewond aan zijn gezicht.

A.’s advocaat Robbert Ketwaru zag niet genoeg bewijs voor de pogingen tot mishandeling. Hij sprak van een tunnelvisie. Camerabeelden waarop volgens het OM zijn cliënt te zien was, zijn volgens hem te onduidelijk. Ook wees de raadsman op negen uiteenlopende verklaringen over het signalement van de steker. A. zelf ontkende dat hij de man was die had gestoken.

De aanklaagster wil dat de Haarlemmer ook bestraft wordt voor meineed. Volgens haar loog hij toen-ie moest getuigen over een overval bij een Haarlemse coffeeshop, waar hij zelf ook bij betrokken was.

A. bekende dat hij op 6 oktober 2015 in Hoofddorp politieagenten had uitgescholden en zich had verzet tegen zijn aanhouding. ,,Ik heb slechte ervaringen met de politie in Hoofddorp. Ik werd daar vaak staande gehouden voor niks, in Schalkwijk is dat wel anders’’, zei hij daarover. Raadsman Ketwaru vond dat het OM op dit punt niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat het al bijna vier jaar geleden is.

A. heeft tegenwoordig een fulltime baan en heeft op zijn werk een voorbeeldfunctie. Hij heeft z’n leven op de rit, maar een celstraf kan dat tenietdoen, vreest de advocaat. A. zegt de tijden van kattenkwaad achter zich te hebben gelaten.

Het OM vorderde tegen een andere verdachte van het geweld op het Raadhuisplein vrijspraak.

Uitspraak is op 10 september.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen