Ingestorte dak AZ wordt weggehaald

Frans van den Berg
Alkmaar

Het ingestorte deel van het dak van het AZ stadion wordt de komende weken weggehaald. Het Alkmaarse sloopbedrijf C.A. de Groot voert deze klus uit.

Bij het stadion is door het bedrijf Mammoet een grote kraan geplaatst. Een grote sloopkraan van De Groot wordt woensdag nog in het stadion geplaatst, maar daarvoor moest eerst een rijbaan worden aangelegd in het stadion.

,,We beginnen donderdag eerst met het opruimen van de losse delen, de dakplaten en zonnepanelen. Pas in de loop van volgende week worden de eerste stukken van het dak uit het stadion gehesen’’, laat directeur De Groot weten. ,,We doen het op een rustige manier en in overleg met de onderzoekers. Die willen de delen namelijk nog verder bekijken.’’

De restanten worden daarvoor op het parkeerterrein neergelegd, zodat onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en van Royal HaskoningDHV daar hun onderzoek naar de constructie, de lassen en breuken kunnen voortzetten.

Gevaar

Het sloopbedrijf haalt alleen het ingestorte deel weg, niet de rest van het dak. Na het opruimen van het puin, mag het stadion nog altijd niet worden gebruikt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft dat verboden. Tijdens het verkennend onderzoek zijn nog twee breuken en twee verdachte plekken aangetroffen in het deel van het dak dat nog intact is. Daardoor kunnen alsnog die delen van het dak instorten.

De constructie moet eerst worden gecontroleerd en waar nodig moeten maatregelen worden getroffen. De hoofdconstructeur meldde eerder dat zonder herstel van het ’gat’ het dak instabiel blijft.

Naar verwachting komt vrijdag Royal HaskoningDHV, dat onderzoek doet in opdracht van AZ en de gemeente, met een tussentijds rapport naar buiten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.