Premium

Rick van Breda maakt favorietenrol waar in teruggekeerd criterium: ’Iedereen is blij in Oudorp’

Rick van Breda maakt favorietenrol waar in teruggekeerd criterium: ’Iedereen is blij in Oudorp’
Rick van Breda komt solo de meet over tijdens de Ronde van Oudorp.
© Foto Martin de Haan
Oudorp

Rick van Breda had van de organisatie van de Ronde van Oudorp als favoriet het startnummer 1 gekregen. En de 29-jarige coureur uit Den Helder maakte de favorietenrol helemaal waar; Van Breda kwam solo aan bij meet op de Herenweg. Het criterium door het dorp was weer terug na een afwezigheid van bijna 30 jaar. ,,Dit smaakt naar meer’’, vertelt Joeri Stoop.

De Oudorper had samen met zijn broer Ivar de organisatie van de wielerkoers op zich genomen, nadat ze in het NHD oude foto’s van de koers voorbij zagen komen. Binnen een jaar hebben ze ervoor gezorgd - samen met oud-renner Rein Jagtenberg - dat er een mooie wielerdag in het dorp was. ,,Iedereen is blij in Oudorp. De bewoners, de ondernemers, de gemeente Alkmaar en de renners. Ik heb tot nu toe alleen maar gehoord dat het geslaagd is.’’

Oudorp was uitgelopen voor het criterium. Bij veel huizen werd in de voortuin een feestje gevierd; op sommige plekken was het nog gezellig tot ver na de laatste renner gepasseerd was.

Er viel ook genoeg te zien, want het was de hele dag koers. Om 11 uur startte de sportklasse (een wedstrijd die gewonnen werd door Alkmaarder Sven Asjes), daarna kwam de jeugd op de dikke banden in actie, gevolgd door de funklasse (zege voor oud-renner Wim Bos uit Alkmaar).

Maar de hoofdschotel was de 95 kilometer lange wedstrijd voor elite/beloften en amateurs. Net als de eerder koersen was het een zware en snelle wedstrijd. Zwaar omdat het tropisch warm was en snel omdat in het parkoers twee lange rechte stukken zaten. ,,Ik hou van snelle parkoersen’’, vertelt de 20-jarige Jesse de Rooij uit Hoorn. De belofte van WV West-Frisia eindige als tweede achter Van Breda. ,,Het was een mooi rondje, ook omdat de kasseien van de Munnikenweg erin zaten. Al was het maar een heel klein stukje. Ik had er zin in vandaag, vorige week reed ik nog top 10 in een 200 kilometer lange klassieker, dus ik ben uit het vertrek meteen gaan koersen. Rick van Breda en Niels Wolffenbuttel hadden daar ook wel trek in, dus al snel ontstond er een kopgroep. Alleen jammer dat ik de demarrage van Rick niet kon beantwoorden. Hij verraste mij. Maar ik ben ook nog geen specialist, zoals hij dat wel is.’’

Want Van Breda heeft al zo’n beetje alle criteriums van Noord-Holland op zijn naam staan. Daar kwam Oudorp ook bij. ,,Ik was extra gemotiveerd, omdat onze Monkey Town-ploeg de thuisbasis heeft op de Beverkoog. Ik rij veel minder kilometers dan toen ik nog voor een profcontract ging, maar ik kan op ervaring nog een hoop andere coureurs pijn doen. Want dat is ook het leuke aan wielrennen. Als het bij mij zelf pijn gaat doen, dan is het misschien tijd om te stoppen.’’ Van Breda is meteen ook de eerste leider in het Straatwerk.com combiklassement. Als hij goed scoort in de Ronde van Sint Pancras, neemt hij die premie mee naar huis. ,,Ik probeer zoveel mogelijk criteriums te rijden, de komende weken fiets ik ook in Heemskerk en Sint Pancras.’’

Uitslagen Ronde van Oudorp, sportklasse: 1. Sven Asjes (Alkmaar), 2. Mark Rijntjes (Zandvoort), 3. Jeroen Lute (Zuid-Scharwoude), 4. Berend Bervoets (Hoorn), 5. Patrick de Smit (Nieuw-Vennip).

Elite/beloften/amateurs: 1. Rick van Breda (Den Helder), 2. Jesse van Rooij (Hoorn), 3. Niels Wolffenbottel (Nigtevecht), 4. Youp Havermans (Rotterdam), 5. Alexander Konijn (Abbekerk), 6. Stefan Appelman (Beverwijk), 7. Koos Jeroen Kers (Amstelveen), 8. Niels Ruijter (Uithoorn), 9. Jarno Gmelich-Meijling (Almere), 10. Joeri van der Tuin (Westerland).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen