Weer rellen in Hongkong

Weer rellen in Hongkong
Hongkong

Opnieuw hebben zich in Hongkong botsingen voorgedaan tussen politie en demonstranten. De politie vuurde zondag traangas af tegen demonstranten die na een vreedzame mars de straat blokkeerden en stenen en molotovcocktails naar de politie gooiden.

De Hongkongse krant South China Morning Post berichtte dat de politie voor het eerst ook waterkanonnen tegen de demonstranten gebruikte. Eerder werden deze alleen gebruikt om barricades van de straat te spoelen.

Zaterdag waren er ook al schermutselingen. Activisten gooiden met molotovcocktails en stenen in de dichtbevolkte fabriekswijk Kwun Tong. De politie zette op haar beurt traangas in om de betogers uiteen te drijven. In de nacht van zaterdag op zondag waren ook rellen uitgebroken. Toen werden 29 demonstranten opgepakt.

De demonstranten voeren al ruim twee maanden actie tegen de regering in Peking en de bestuurder van Hongkong, Carrie Lam. Hun betogingen begonnen als protest tegen een - intussen ingetrokken - plan om uitlevering naar het vasteland van China mogelijk te maken, maar vormen inmiddels een bredere roep om meer democratie. Ook willen ze dat Lam het veld ruimt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.