Premium

Eredivisieduel met Ajax heeft voor voetbalsters VV Alkmaar het gewenste effect: dringen voor een plekje aan de Robonsbosweg

Eredivisieduel met Ajax heeft voor voetbalsters VV Alkmaar het gewenste effect: dringen voor een plekje aan de Robonsbosweg
Het publiek op de volle tribunes ziet toe hoe Anna Knol met een schot van grote afstand de gelijkmaker op het scorebord zet voor VV Alkmaar.
© Martin de Haan
Alkmaar

Iedereen die bij de eredivisie voor vrouwen betrokken is, weet het: dit seizoen iedere week de tribunes vol krijgen, wordt een onmogelijke missie. Een duel zoals dat van gisteren tussen VV Alkmaar en Ajax (1-2) stemt in elk geval hoopvol voor de toekomst.

Na afloop staat Ajax-keepster Lize Kop uit Wormer minutenlang handtekeningen uit te delen. En iedereen wil met haar op de foto. Ze was deze zomer derde keepster bij de Oranje Leeuwinnen op het WK in Frankrijk. Ook de Alkmaarse kinderen hebben op televisie gezien hoe ze, vrolijk als altijd, deel uitmaakte van een collectief vol pioniers.

De Oranje Leeuwinnen hebben vrouwenvoetbal in Nederland namelijk weer een stukje extra op de kaart gezet met de tweede plaats. En natúúrlijk zou Kop willen dat er in de eredivisie voor vrouwen ook iedere week voor volle stadions wordt gespeeld. Net als in Frankrijk. ,,Het publiek is dan een steuntje in de rug. Als er keihard bij een mooie redding wordt gejuicht, stimuleert dat. Hoe mooi is het als we daar met de eredivisie ook naartoe kunnen?”

Maar, weet ze, zoals Kop het tijdens het WK meemaakte, zal het niet snel zijn bij een Nederlandse competitiewedstrijd. ,,We zullen nog vaak genoeg meemaken dat een stadion niet helemaal vol zit. En eerlijk gezegd speel ik dan liever hier voor volle tribunes, op een klein complex zoals bij VV Alkmaar, dan in een halfleeg stadion.”

De thuisspelende ploeg heeft er alles aan gedaan om de wedstrijd aantrekkelijk te maken voor zoveel mogelijk publiek. Er wordt bijvoorbeeld een voorwedstrijd gespeeld door jeugdteams van partners Bergen en Schagen United. Uiteindelijk komen er zo’n 1100 toeschouwers naar het voetbalcomplex aan de Robonsbosweg.

Zo zou het iedere twee weken moeten zijn bij een thuisduel. Dat het dringen is voor een plekje. Dat de grote hoeveelheid cameramensen haast over elkaar heen struikelt om de wedstrijd vast te leggen. Dat het zelfs op de parkeerplaats aan het einde van de straat lastig is om de auto kwijt te kunnen.

Aantrekkingskracht

Helaas ligt dat niet in de lijn der verwachting. Niet iedere tegenstander heeft immers de aantrekkingskracht van een topclub als Ajax. Volgende week is er bijvoorbeeld een uitduel met het veel onbekendere Excelsior Barendrecht gepland.

,,Als ik kijk naar de entourage, deze wedstrijd op zich, denk ik dat we in elk geval promotie voor onszelf hebben gemaakt. We mogen ondanks het resultaat trots zijn”, zegt coach en technisch manager Corina Dekker. ,,We hebben heel goed partij geboden. Degene die hier vandaag naartoe is gekomen, heeft een leuke pot voetbal kunnen zien.”

Daar heeft ze, vooral als het om de eerste zestig minuten gaat, een punt. Na de tweede drinkpauze is de tank duidelijk leeg. Daarvóór hebben de ploegen kansen over en weer. Een nieuw gezicht, Chante Dompig, kan Alkmaar in de eerste minuut al op voorsprong zetten. Ze schuift de bal één op één met Kop hard naast. Desiree van Lunteren, Oranje-international van Ajax, lukt het in de dertigste minuut wél te scoren. Ze mikt raak uit een vrije trap van Iina Salmi.

Een groep Ajax-supporters kan het vervolgens niet laten. ’Het is stil aan de overkant’, zingen ze een paar keer uit volle borst. Nou, daar hebben ze bij Alkmaar al snel een passend antwoord op. Anna Knol ziet Kop ver voor haar doel staan en schiet van grote afstand binnen. Voor het thuispubliek een ideaal moment om de stilte te doorbreken.

Niet alleen voor VV Alkmaar-supporters voelt dit trouwens als een wedstrijd in eigen huis. Familie van Ajacied Linda Bakker bijvoorbeeld, hoeft vanuit Ursem nog net niet op de fiets te stappen om haar in actie te zien. Zul je net zien: pakt ze een kwartier voor tijd haar tweede gele kaart. Gelukkig voor haar heeft Ajax vlak na rust al de voorsprong genomen via Lucie Vonkova. Die is deze zomer overgekomen van Bayern München om doelpunten te maken in de eredivisie.

Verleden

Voor Kop zitten er ook familieleden op de tribune. Ze kennen deze omgeving nog door het verleden dat de keepster in Alkmaar heeft. Op school hier heeft ze de keuze tussen skiën en voetbal definitief gemaakt.

De 21-jarige doelvrouw zal vandaag weer aansluiten bij de selectie van het Nederlands team. Er staan kwalificatieduels voor het EK op het programma. Buitenkansjes om Nederland weer extra op de kaart te zetten. Zeker omdat er op 3 september tegen Turkije op eigen bodem, in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen, wordt gevoetbald.

De jonge speelsters van VV Alkmaar kunnen er nu alleen nog van dromen dat ze ooit ook het shirt van de Oranje Leeuwinnen dragen. Maar dromen mag. Zeker als je bedenkt dat de oudste basisspeler van de Alkmaarders gisteren in 1997 is geboren. Ter vergelijking: bij Ajax staan er normaal gesproken acht speelsters aan de aftrap die in of voor 1997 ter wereld kwamen.

,,We halen nu de winst uit de ervaring die de speelsters erbij krijgen”, zegt Dekker. ,,Het is lekker om dan gesteund te worden door zoveel publiek. Dat is waar deze meiden het óók voor doen: dat de mensen goed voetbal zien in Alkmaar.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen